Izbornik
Naslovnica Gradovi
Onbilježen Europski tjedan mobilnosti

Od prvih plodova 'Šume hrane' pripremali su se zdravi smoothieji

Djeca uživala u Podravkinom zdravom doručku
1/2
Foto: Komunalac
Komunalac se drugu godinu zaredom uključio i u akciju UNICEF-a Mliječna staza. Desetero zaposlenika tijekom održavanja utrke od 15. do 24. rujna trčalo je, hodalo, planinarilo i vozilo bicikle te tako kao tim skupljalo kilometre preko aplikacije

Brojnim aktivnostima u koje su bile uključene stotine sudionika Grad Koprivnica i gradska komunalna tvrtka Komunalac obilježili su još jedan Europski tjedan mobilnosti.

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti protekli je tjedan u Koprivnici održan i "Zdravi doručak na Cerinama", na kojem su sudjelovali školarci, učenici 4. d razreda Osnovne škole "Braća Radić" s ravnateljem Krešom Grgcem i učiteljicom Ines Turk. Učenici su s Podravkom i Komunalcem nedavno posadili i prve voćke u voćnjaku, odnosno Šumi hrane kod gradskih bazena na Cerinama.

Nisu korištene kemikalije
Od prvih plodova Šume hrane pripremali su se zdravi voćni i povrtni smoothie napitci, a zdravi doručak upotpunila je i Podravka svojim biljnim napicima, pekmezima i marmeladama.

Zdravom doručku na Cerinama prošli se tjedan pridružila i direktorica sektora Poslovne održivosti i zelene transformacije Podravke Nataša Mikuš Žigman te predsjednica uprave Komunalca Nataša Tetec s članovima uprave Dubravkom Horvat i Goranom Međurečanom.

Aktivnost "Zdravog doručka na Cerinama" podržala je i WWF Adria, svjetska organizacija za zaštitu prirode.

– Kao inicijator sadnje prve javne šume hrane u Koprivnici, jako nam je drago vidjeti da je šuma urodila plodovima! I to ne samo onim jestivim, u obliku voća koja su nam stabla dala, već i time da se u šumi hrane održavaju i nova događanja, da se ona širi putem uključivanja raznih tvrtki u sadnju novih drveća te da se nastavlja širiti svijest o dobrobitima ovakvih 'šuma' za zdravlje ljudi i planeta", rekla je tom prigodom Martina Barkić iz WWF Adrije.

– Voćnjak kod Cerina sađen je po principu permakulture, a Podravka je za svoj voćnjak odabrala šljive, jabuke, breskve, višnje i kruške. Zahvaljujući sadnji po principu permakulture, nisu korištene nikakve kemikalije. Uz te voćke zasađeno je i mnogo bobičastog voća, aromatičnog bilja, povrća i cvijeća, sve kako bi se omogućilo održavanje produktivnih ekosustava koje odlikuju bioraznolikost i stabilnost, a samim time i samoodrživost. Prilikom sadnje korišten je kompost prve klase DomKo, koji se proizvodi u Kompostani Herešin – ističu u koprivničkome Komunalcu. Zajedno s Podravkom, koja je partner u projektu voćnjaka i sadnje po principu permakulture, Europskim tjednom kretanja želi se još jednom naglasiti zajednička društvena odgovornost za dobrobit planeta očuvanjem okoliša, zaštitom životinja, racionalnijim korištenjem vode te generalno zdravom prehranom i njezinim pozitivnim utjecajem na ljudsko zdravlje.

Problem mentalnog zdravlja
Osim toga, Komunalac se drugu godinu zaredom uključio i u akciju UNICEF-a Mliječna staza. Desetero zaposlenika tijekom održavanja utrke od 15. do 24. rujna trčalo je, hodalo, planinarilo i vozilo bicikle te tako kao tim skupljalo kilometre preko aplikacije.

Uplaćena kotizacija donira se za edukaciju učitelja, nastavnika i drugih stručnjaka u školama za prepoznavanje problema mentalnog zdravlja kod djece i mladih te pružanje prve psihološke pomoći i podrške.

DOM u Gornjim Plavnicama više nije derutna i ruševna zgrada Bjelovar raspolaže s 19 mjesnih domova i tri sportske dvorane U uređenje i opremanje 22 objekta do 1. rujna Grad uložio 142.000 eura PRIJEDLOZI izneseni na Skupštini usvojeni su većinom glasova, a prisegnula je i nova vijećnica U nepuna tri mjeseca u Hrvatskoj je usmrćeno 14 tisuća životinja Počinje promet živih svinja, za štete od nevremena 3,2 milijuna eura OVAJ USPJEH još je jedna potvrda o razvijenom ribolovu u Međimurskoj županiji Prijam za Saru Strbad, Marijanu Mutak i Sanju Oreški Tri članice reprezentacije vratile se sa zlatom sa Svjetskog prvenstva