Izbornik
Naslovnica Gradovi
Optička infrastruktura na području Zaprešića i okolnih općina

Omogućen ultrabrzi pristup internetu za 13.000 korisnika

PROJEKTOM će se značajno unaprijediti kvaliteta života lokalnog stanovništva te osigurati preduvjeti za daljnji gospodarski rast, a njegova provedba nije opteretila gradski proračun
1/2
Foto: Zaprešić
Vrijednost projekta širokopojasnog pristupa na području grada i općina Brdovec, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica i Pušća iznosi 8,5 milijuna eura

Hrvatski Telekom dovršio je projekt gradnje optičke infrastrukture na području Zaprešića i okolnih općina, a rezultati za ovo te za područja Krapine i Murskog Središća predstavljeni su na završnoj konferenciji projekta, izvijestio je Grad Zaprešić. Realizacijom projekta koji se provodi sukladno strukturnim pravilima Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja, na ovom će se području, pojašnjavaju, unaprijediti korištenje digitalnih usluga kao što su e-Građani, e-škole, e-zdravlje i drugih. Istovremeno, velike brzine i dostupnost interneta pridonijet će daljnjem razvoju poduzetništva i gospodarske djelatnosti.

Brojni izazovi
– Prije gotovo četiri godine Hrvatski Telekom potpisao je sporazume o partnerstvu u provedbi 13 projekata gradnje mreže širokopojasnog interneta s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave. Tijekom ovog razdoblja naišli smo na mnogo izazova u realizaciji, od pandemije COVID-19, rata u Ukrajini, poremećaja dobavnih lanaca i vremenskih nepogoda. Predstavljanjem prva tri realizirana projekta dokazujemo svoju predanost povezivanju svih u Hrvatskoj s prilikama koje donosi digitalizacija. Ovim projektom ćemo značajno unaprijediti kvalitetu života lokalnog stanovništva te osigurati preduvjete za daljnji gospodarski rast – rekao je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma. Vrijednost projekta razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa na području grada Zaprešića te općina Brdovec, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica i Pušća je 8,53 milijuna eura, od čega je HT uložio 4,96 milijuna eura, dok je ostatak od 3,57 milijuna eura sufinanciran sredstvima EU. Njegovom realizacijom omogućit će se ultrabrzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup internetu za 13.072 potencijalna korisnika.

Foto: Zaprešić

Zamjenik gradonačelnika Zaprešića Alan Labus istaknuo je da se Zaprešić prema istraživanjima već nekoliko godina nalazi u samom vrhu po indeksu razvijenosti te je među najboljim hrvatskim gradovima po kvaliteti života.

Otvorena mreža
– Kontinuiranim ulaganjem u komunalnu i prometnu infrastrukturu, zdravstveni nadstandard, sport, kulturu, obrazovanje, a zatim i stvaranjem preduvjeta za razvoj gospodarstva, u Zaprešiću su ostvarene sve pretpostavke potrebne za kvalitetno i ugodno življenje. Ipak, iz godine u godinu u gradu i susjednim općinama nastojimo podizati životni standard te se stoga radujemo provedbi svakog novog projekta koji zaprešićkom kraju daje dodatnu vrijednost, pa tako i ovom koji će zasigurno pridonijeti daljnjem društvenom i gospodarskom razvoju i osuvremeniti ga a da pritom nije opteretio naše proračune – rekao je.

Next Generation Access – NGA mreža koju je Hrvatski Telekom izgradio u sklopu ovog projekta je otvorena, što znači da svi ostali operatori i davatelji usluga elektroničkih komunikacija imaju otvoren pristup mrežama te, isto kao i HT, mogu nuditi svoje maloprodajne širokopojasne usluge krajnjim korisnicima na području koje projekt obuhvaća.

DODATNIH 1500 KVADRATA Rekonstruirani i dograđeni dječji vrtić "Izvor" moći će primiti još 100 mališana u šest novih grupa U planu je i gradnja trećeg objekta dječjeg vrtića u naselju Perivoj Vrtić "Izvor" dobiva šest novih grupa, a novi objekt gradi se i u Molvicama ZA OČUVANJE tradicije slovačke manjine jezik je iznimno važan, a Grad Našice tvori nedjeljivu cjelinu sa slovačkom manjinom, što je vidljivo i na investicijama, ali i na njezinu djelovanju u kulturnim, društvenim i sportskim aktivnostima u gradu Našice tvore nedjeljivu cjelinu sa slovačkom manjinom Radionice i igraonice za djecu na slovačkom jeziku U 2022. godini poduzetnici i gospodarstvenici ostvarili su ukupne prihode u iznosu od 7,1 milijardu kuna, što je 26,6 posto više u odnosu na 2021. Publikacija "Karakteristike gospodarstva VPŽ u 2022." Poduzetnicima rasla dobit, povećan broj zaposlenih, ali i broj poduzetnika