Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
dubrovnik

Participativnim budžetiranjem Dubrovčani izabrali 25 projekata

Vjerujem da ćemo doći i do većih iznosa i postotka proračuna koji će se izglasavati na ovaj način - kazao je gradonačelnik Franković
1/2
Foto: DUBROVNIK
Platforma VoxPopuli, s pomoću koje građani kreiraju gradski proračun, prva je takva u Hrvatskoj. Ukupna vrijednost odlično prihvaćenog projekta iznosi dva milijuna eura. Dio je projekta Otvoreni grad

Prvo glasanje u okviru projekta Grada Dubrovnika 'Participativno budžetiranje', putem kojeg su građani birali projektne prijedloge za realizaciju u svom gradskom kotaru ili mjesnom odboru, zabilježilo je odličan odaziv. Prilikom predstavljanja rezultata na konferenciji za novinare gradonačelnik Mato Franković rekao je kako je uspješno riješena prva faza projekta, a dalje slijedi ono što je ključno – realizacija, kako bi sugrađani vidjeli da se isplatilo predložiti projekt i lobirati za njega, a u konačnici kako bi se uvjerili da će se svaka sredina dodatno oplemeniti zahvaljujući upravo njihovoj inicijativi.

Građani donose odluke

– Siguran sam da će ovaj projekt, koji je tek u začetku, u idućim godinama, nakon realizacije svih projekata u 2024. godini, još više rasti pa očekujem još veći angažman sugrađana koji će biti uključeni u kreiranje proračuna Grada. Vjerujem da ćemo doći i do većih iznosa i postotka proračuna koji će se izglasavati na ovaj način – kazao je također gradonačelnik Franković. Ukupna vrijednost izglasanih projekta iznosi dva milijuna eura.

Pod motom "Moje ideje postaju djela za bolji Grad" Grad Dubrovnik i Dubrovačka razvojna agencija DURA u 2023. godini uspješno su proveli projekt "Participativno budžetiranje" čiji je cilj bio uključiti građane Dubrovnika u proces donošenja odluka u njihovoj sredini. Građani su tijekom lipnja i srpnja predali ukupno 233 projektna prijedloga u sklopu 25 radionica održanih u 8 gradskih kotara i 17 mjesnih odbora.

Projekt participativnog budžetiranja provode Grad Dubrovnik i Dubrovačka razvojna agencija DURA s ciljem uključivanja građana Dubrovnika u proces donošenja odluka u njihovoj sredini. Postupkom glasanja bio je obuhvaćen 131 projektni prijedlog građana, koliko ih je zadovoljio kriterije modela participativnog budžetiranja u vrijednosti do 60 tisuća eura po svakom mjesnom odboru te 120 tisuća eura po svakom gradskom kotaru. Sami građani glasanjem u razdoblju od 11. do 24. rujna 2023., putem platforme VoxPopuli, odlučili su kojih će se 25 projektnih prijedloga realizirati u 2024. godini sredstvima osiguranim u gradskom proračunu. Zabilježena su ukupno 1144 glasa.

Platforma VoxPopuli dio je sustava Otvoreni grad koji je Grad Dubrovnik predstavio u svibnju 2021. godine. '

– Cilj je Otvorenog grada u potpunosti se otvoriti građanima, omogućiti im dnevnu informaciju o financijskom poslovanju, olakšati im poslove s Gradom i upravnim tijelima te, u konačnici, omogućiti im sudjelovanje u životu i razvoju Grada. Provođenjem participativnog budžetiranja postigli smo i to da su građani sudjelovali u kreiranju proračuna – rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Posebna stavka proračuna

Izabrane projekte predstavila je predsjednica Uprave DURA-e Ana Marija Pilato Krile, a oni sada idu dalje u razradu. Predstavnici Grada ostaju u kontaktu s predlagateljima odabranih projekata kako bi se radilo na njihovoj realizaciji. O tijeku svakog projekta, naglasio je gradonačelnik, redovito će se izvještavati na stranicama Grada, a prilikom izglasavanja proračuna za iduću godinu svi će oni biti iskazani kroz posebnu stavku.

Prizemlje Gospodarskog centra u Solitudu, površine 690 četvornih metara, prenamijenit će se za potrebe pet jasličkih skupina ukupnog kapaciteta do 58 djece Osam novih grupa, odnosno 97 mjesta u vrtićima Ove godine nije bilo liste čekanja za dubrovačke vrtiće Prvašići u Dubrovniku DUBROVNIK U dubrovačkim školama 60 prvašića više nego prošle godine škola u Dubrovniku 7,70 eura bruto Grad Dubrovnik povećao satnicu pomoćnicima u nastavi već drugi put