Izbornik
Naslovnica Gradovi Novska
NOVSKA

Plaće veće od 1. siječnja 2024. jer se ukida prirez na dohodak od osam posto

Plaće veće od 1. siječnja 2024. jer se ukida prirez na dohodak od osam posto
Foto: Novska
Porez na dohodak ostaje u jednakim stopama, dakle za najniže plaće 20%, a za veće plaće 30%

– U Novskoj stope poreza na dohodak ostaju u visini dosadašnjih, a ukidanje prireza od 8% znatno će pridonijeti boljem standardu i većim plaćama svih naših sugrađana – rekla je gradonačelnica Novske Marija Kušmiš objavljujući odluku o nepovećanju stopa poreza na dohodak, a nakon što se od 1. siječnja iduće godine ukine porez na dohodak.

Tako će, temeljem nove porezne reforme, Grad Novska od 1. siječnja 2024. ukinuti gradski prirez od 8% i zadržati iste stope poreza na dohodak. O tome je na tiskovnoj konferenciji izvijestila gradonačelnica Marija Kušmiš, u pauzi 23. sjednice Gradskog vijeća Grada Novske.

– Grad Novska odriče se prihoda na temelju prireza kako bi svojim sugrađanima povećao plaće i omogućio bolji standard. Porez na dohodak ostaje u jednakim stopama, dakle za najniže plaće 20%, a za veće plaće 30%. Od 2017. do danas prihodi Grada na temelju poreza na dohodak uvećani su za gotovo 90%, istaknula je gradonačelnica Kušmiš.

Naime, novom poreznom reformom se šire porezne ovlasti jedinica lokalne i regionalne samouprave. Vlada je omogućila da same uređuju porez na dohodak, u zadanim okvirima, i time direktno utječu na oporezivanje rada.

Time od 1. siječnja 2024. sve lokalne vlasti moraju odlučiti kolika će im biti nova stopa poreza na dohodak. Porezne izmjene imaju dva glavna smjera. Ukidanje prireza je mjera koja ne mora negativno utjecati na porezne prihode lokalnih jedinica jer se može sasvim kompenzirati većom stopom poreza na dohodak. Stoga će za građane efekt tog dijela nove porezne reforme isključivo ovisiti o odlukama lokalnih vlasti.

Zbog sve većeg interesa posjetitelja novost je da Medeni vlak na kirvaj s daškom prošlosti do Novske vozi iz smjera Zagreba i Vinkovaca i 14. i 15. listopada Skečevi, posebno uređeni prostori, pjesma, ples, sadržaj za djecu Uz gospodu i seljake tu su putnici namjernici, prosjaci i gatara Poslovna konferencija "Invest in Novska" u taj je grad privukla predstavnike Vlade, industrije i gaming sektora "Invest in Novska" Novska je postala sinonim za digitalnu revoluciju i srce gaming i ICT industrije Četvrtu godinu Novska okuplja znanstvenike, sveučilišne profesore, nastavnike, popularizatore znanosti, voditelje udruga i učenike koji su svoje znanje prenosili na druge učenike i posjetitelje Više od 3000 učenika, profesora i nastavnika NOVsky Art & Science festival za 3000 učenika u spoju znanosti i umjetnosti