Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
Grad Samobor na raspolaganju je svojim novim stanovnicima

Prvi izbjeglice iz Ukrajine stigli na područje Samobora

Foto: Samobor
Pomoć ukrajinskoj obitelji smještenoj na području Samobora nudi i samoborska udruga Sretno dijete, koja provodi kreativne radionice u sklopu programa “Plavi bor"

Prvi izbjeglice iz Ukrajine stigli su na područje Samobora i smješteni su u privatnom smještaju. Grad je spreman, kako kažu, pomoći ukrajinskim izbjeglicama i u svakodnevnoj je komunikaciji i koordinaciji s gradskim društvom Crvenog križa Samobor.

Grad na raspolaganju

Samoborska gradonačelnica Petra Škrobot i ravnateljica gradskog društva Crvenog križa Samobor Anica Francetić Kufrin posjetile su ukrajinsku obitelj smještenu na području Samobora uručivši im pakete s prehrambenim i higijenskim potrepštinama te igračkama.

– Suosjećamo s ukrajinskim izbjeglicama i spremni smo pružiti pomoć. Pratimo upute s državne razine i u svakodnevnoj smo komunikaciji s našim Crvenim križem, koji prati situaciju i trenutačno je angažiran oko  prihvata ukrajinskih izbjeglica smještenih u motelu Plitvice. Žao mi je da se ovo događa u 21. stoljeću i nadam se da će ratne strahote biti zaustavljene. Mi  smo spremni maksimalno pomoći i stojimo na raspolaganju obitelji koju smo posjetili kao i svim kojima će pomoć biti potrebna – kazala je samoborska gradonačelnica Petra Škrobot.

Hrvatski Crveni križ je, spomenimo, pokrenuo apel za pomoć izbjeglom i raseljenom stanovništvu zbog ukrajinske krize, a svi podaci o tome kako se uključiti u humanitarnu akciju objavljeni su na njihovim službenim  web-stranicama. Može se, među ostalim, prijaviti i za pružanje smještaja izbjeglicama, njihovim obiteljima i kućnim ljubimcima.

– U kontaktu smo s obitelji koja je stigla u Samobor i osigurali smo sve što joj je potrebno. Smještaj imaju tako da pomažemo oko svih drugih stvari. Članovi Gradskog društva Crvenog križa Samobor kao dio županijskog interventnog tima Društva Crvenog križa Zagrebačke županije sudjeluju u prihvatu izbjeglica iz Ukrajine koji su organizirano smješteni u prihvatnom centru u motelu Plitvice. Članovi županijsko-interventnog tima sudjeluju u evidenciji pristiglih osoba te im po potrebi pomažu u kontaktu s bliskim osobama kao i u pružanju psihosocijalne podrške – objasnila je Anica Francetić Kufrin, ravnateljica samoborskog Crvenog križa.

Radionice za djecu

Pomoć ukrajinskoj obitelji, odnosno ženi s troje djece, smještenoj na području Samobora nudi i samoborska udruga Sretno dijete, 
koja provodi edukativne i kreativne radionice u sklopu programa “Plavi bor”. Ciklus je to koji je pokrenut prije nekoliko godina, a kroza nj je dosad prošlo na stotine djece, odnosno obitelji.

– Zato što je svaki rat – rat protiv djece, zato što duboko vjerujemo da svatko treba učiniti najbolje što može s onim što ima, ondje 
gdje je i zato što je posao upravo takvih udruga pružiti ruku, nudimo besplatan upis djeci i ženama iz Ukrajine smještenima u Samoboru u programe “Plavi bor”, koje provodi udruga Sretno dijete. Djeci je u ovom trenutku možda najpotrebnije uključiti ih u redovite aktivnosti i omogućiti im druženje s drugom djecom, jer dječja  igra provjereno uklanja jezične barijere, a mamama omogućiti da u to vrijeme izađu iz kuće i malo predahnu. Ako broj djece bude rastao, prilagodit ćemo aktivnosti, otvoriti nove programe i biti tu za naše nove sugrađane. Sve u suradnji i dogovoru s Crvenim križem Samobor i Gradom – kazala je voditeljica udruge Sretno dijete Marija Mapilele.