Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
JASTREBARSKO

Prvi izmjerili kvalitetu ponude, turisti su vrlo zadovoljni

1/2
Foto: Jastrebarsko
Jastrebarsko je kao destinacija ostvarilo vrlo dobar rezultat, 95,15 od 100 bodova

Jastrebarsko je prvi grad u Zagrebačkoj županiji koji se odlučio na sveobuhvatan projekt mjerenja kvalitete turističke ponude kako bi se, u skladu s rezultatima, ciljano ulagalo u daljnji razvoj turizma. Rezultati prvog istraživanja i mjerenja kvalitete pokazali su, napominju, visoku razinu zadovoljstva posjetitelja uslugom lokalnih proizvođača, privatnih iznajmljivača i ugostitelja, kao i sportskim i kulturnim sadržajima.

Gdje treba ulagati

– Iako je cijela destinacija ostvarila vrlo dobar rezultat, 95,15 od mogućih 100 bodova, ovo je tek pokazatelj koliko je još potrebno ulagati, na što se trebamo koncentrirati i kako povezati sve ono što destinacija može ponuditi – rekla je direktorica Turističke zajednice Petra Masnec. Riječ je o jedinstvenom programu Integralnog upravljanja kvalitetom, (IQM Destination Jastrebarsko) koji provodi tvrtka Feel IQM, na čelu s Đurđicom Šimičić, s ciljem povezivanja svih koji svojim radom doprinose razvoju i kvaliteti turizma i stvaranja jedinstvenog doživljaja destinacije. Softver koji se koristi posložen je tako da mjeri ukupan dojam gosta koji je posjetio Jastrebarsko, uključivši digitalne recenzije, ocjene, mišljenja na temu usluge, čistoće, gostoprimstva, cijena, ukupne ponude i sadržaja.

Upravo su ta mjerenja usmjerila i Hrvoja Hrkaća, vlasnika novootvorenog restorana Patron, koji je uvidio važnost brzog odgovora na recenzije svojih gostiju te tako dodatno podigao razinu svoje usluge. Vrlo visokim ocjenama ocijenjeno je i izletište Režekov podrum koje pruža sveobuhvatnu uslugu – smještaj, autohtonu hranu i vino, a uz prethodnu najavu ovdje mogu doživjeti Plešivicu kroz sve što oni nude. Upravo kuće za odmor pokazale su se kao najveći trend, a samo u 2022. godini otvoreno ih je 13. Sve su one ocijenjene vrlo visokim ocjenama.

– Upravo je cilj ovog projekta poboljšati kapacitete dionika u turizmu, njihove marketinške aktivnosti i odnos s gostima jer je za male destinacije poput naše to i najvažnije – istaknula je Masnec. Rezultati istraživanja još su jednom potvrdili kako je turizam u Jastrebarskom u uzlaznoj putanji, o čemu svjedoče i pokazatelji o broju dolazaka i noćenja koji Jastrebarsko svrstavaju među vodeće gradove u Zagrebačkoj županiji.

Privlači posjetitelje

Uz Plešivicu, koja je nadaleko poznata kao mamac za ljubitelje vina i pjenušaca, posjetitelje privlače i sportski i kulturni sadržaji, a cilj je umrežavanjem različitih sadržaja produžiti boravak gostiju u Jastrebarskom. I ovim je istraživanjem pokazano kako u samom gradu nedostaje sadržaja, no to će se promijeniti obnovom dvorca Erdödy koji će nakon otvaranja postati središnje mjesto kulture i turizma u centru grada. U tijeku je obnova i nekoliko sakralnih objekata, a veliki su planovi i za uređenje jednog od simbola Jastrebarskog – planinarskog doma Žitnica na Japetiću.

Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Grada Jastrebarsko Europski projekt “Zajednica za zajednicu” ojačao kapacitete JASTREBARSKO Mladi u Radničkoj ulici otvorili svoj skate park vrijedan 150.000 eura Radovi na obnovi dvorca Erdödy Jastrebarsko će dobiti novi kulturno-turistički centar