Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
Nakon pauze zbog pandemije u petak ponovno Noćna utrka grada Samobora

Ruta je na ravnoj podlozi, trči se dva kruga kroz grad

Foto: KCIPT Samobor
Ova je noćna utrka, na nezahtjevnom terenu, idealna za početnike, ali i odlično zagrijavanje za Samobor Trail koji će se održati u subotu

Već 59. put u petak će se održati Noćna utrka grada Sambora, mjesto susreta svih zaljubljenika u atletiku. Utrka koju su nekad trčali samo školarci danas je prava gradska utrka koja povezuje sport i ljepote Samobora.

Velik interes

Organizira je Klub cestovnog i planinskog trčanja Samobor (KCIPT), na inicijativu Grada Samobora i Samoborskog športskog saveza, a već u prvoj godini njezina povratka na gradske ulice Noćna utrka izazvala je oduševljenje sudionika i posjetitelja koji 
tako upoznaju Samobor.

Utrka starta na Trgu kralja Tomislava, a završava na istom mjestu. Staza je ove godine nova i potpuno ravna, duga je pet kilometra, a trči se dva kruga samoborskim  ulicama. Cestovni promet bit će zatvoren, a ispred prve skupine natjecatelja osigurana je policijska pratnja na motociklima. Vremenski limit utrke je jedan sat.

Osim pobjedničkih medalja i nagrada sponzora, za prvo troje u apsolutnom poretku, posebno za muškarce i žene, osigurane su 
novčane nagrade, 2000 kuna za prvo, 1000 za drugo i 500 kuna za treće mjesto. Kotizacija za nastup na utrci iznosi pak 100 kuna.

Početak programa je u 19 sati, petnaest minuta nakon toga počinje utrka mlađih uzrasta iz škola i atletskih klubova. Start glavne 
utrke je u 20 sati, dok je proglašenje pobjednika u 21 sat.

Rekonstrukcija planinarskog doma na Velikom dolu bi trebala započeti uskoro Samobor dobio europska sredstva za obnovu planinarskog doma

– Ovogodišnja trka nije zahtjevna. Trči se po ravnom terenu i ne ide se u brda kao prijašnjih  godina. Ovakva gradska utrka po ravnom bila je želja trkačke  zajednice. Da svladaju pet kilometara, najbržima će trebati između 15 i 20 minuta, a onima koji trče umjerenim tempom oko pola sata – otkriva Krešimir Mandić, predsjednik KCIPT-a Samobor.

Za sada je registrirano oko 370 natjecatelja, no organizatori očekuju da će ih biti više od 400. Otkako je svijet poharala pandemija, kaže Mandić, vlada sve veći interes za trčanjem i aktivnostima u prirodi.

– Osim što organiziramo treninge, imamo i školu trčanja, kamo dolaze početnici. Prošla nam je godina tako bila rekordna po broju polaznika koji su uspješno završili školu, a i u brdima oko Samobora viđamo sve više izletnika – zadovoljno će Mandić.

Zagrijavanje za Samobor Trail

Ova je noćna utrka, dodaje, idealna za početnike, ali i odlično zagrijavanje za Samobor Trail koji će se održati u subotu.

– Samobor Trail je malo ozbiljniji pothvat i zato nismo htjeli forsirati trkače u petak. Trči se po brdima i imamo tri staze, od 8, 16 i 31 kilometar, a startovi su u 9 i 10 sati – najavljuje predsjednik KCIPT-a Krešimir Mandić.