Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
IZDVOJILI 23.000 EURA

Samobor nabavio deset uređaja koji spašavaju život kod zastoja srca

Svjetski dan Hitne pomoći
Foto: Samobor
Defibrilator AVD omogućava da se unesrećenom pomogne i prije dolaska hitne medicinske službe. Pomoć mogu pružiti laici te tako spasiti život u sudbonosnim minutama do dolaska hitne

Grad Samobor nabavio je 10 novih defibrilatora AVD, uređaja koji spašavaju živote kod iznenadnog srčanog zastoja. Grad je za tu namjenu iz proračuna izdvojio 23.000 eura, a defibrilatori će tijekom rujnu biti postavljeni na frekventnim lokacijama u Samoboru na kojima se okuplja veći broj ljudi. AVD defibrilator omogućava da se u slučaju iznenadnog zastoja srca pomogne i prije dolaska hitne medicinske službe.

Sekunde su važne

Pomoć mogu pružiti i laici bez medicinskog znanja te tako spasiti život u sudbonosnim minutama do dolaska hitne medicinske pomoći. Prijenosni automatski vanjski defibrilator sam procjenjuje srčani ritam te na hrvatskom jeziku daje upute za daljnje postupanje.

– S obzirom na to da se do sada pokazalo da primjena defibrilatora u hitnim situacijama, kao što je iznenadni srčani zastoj, može spasiti ljudski život, odlučili smo investirati u nabavu takvih medicinskih uređaja. To je najmanje što možemo učiniti, jer ljudski život nema cijenu. Uz navedeno važno je građane educirati o tome kako koristiti defibrilator te ukazati na važnost pravodobne i na pravilan način pružene prve pomoći – istaknula je samoborska gradonačelnica Petra Škrobot, koja je u subotu, 9. rujna prisustvovala obilježavanju Svjetskog dana prve pomoći koje je na središnjem samoborskom trgu organiziralo Gradsko društvo Crvenog križa Samobor.

Tom su prilikom volonteri i djelatnici Crvenog križa Samobor u suradnji sa zdravstvenim djelatnicima organizirali edukaciju za građane iz područja prve pomoći. Građani su mogli na praktičan način obnoviti znanja iz područja prve pomoći koristeći materijale iz torbe za prvu pomoć, lutke za reanimaciju, bočni položaj, AVD uređaj i drugo. Obilježavanjem Svjetskog dana prve pomoći, kroz ovakve aktivnosti, uključuje se šira javnost i utječe na promjene u razmišljanju o značaju prve pomoći u svakodnevnom životu.

Uskoro poznate i lokacije

Ovo je prvi puta da Grad ulaže u nabavu defibrilatora koji će biti javno dostupni, jer do sada su defibrilatore uz pomoć vlastitih sredstava i donacija nabavljale organizacije, ustanove i škole. Crveni križ Samobor je kroz svoje projekte i donacije osigurao sredstva za tri defibrilatora koje su donirali Osnovnoj školi Mihaela Šiloboda, DVD-u Galgovo te NK Samobor. Jedan defibrilator nalazi se na Trgu kralja Tomislava, a postavio ga je Zavod za Hitnu medicinsku pomoć Zagrebačke županije. Defibrilatore posjeduju i DVD Samobor, Eko centar Budinjak, Osnovna škola Samobor i HGSS Stanica Samobor.

Uskoro će defibrilatori biti dostupni na 10 novih lokacija na širem području Samobora, a Crveni križ Samobor osigurat će potrebnu edukaciju tijekom koje će polaznici naučiti kako prepoznati znakove srčanog zastoja i pravilno pružiti prvu pomoć uz uporabu AVD-a. O lokacijama na kojima se defibrilatori nalaze i terminima edukacije građani će biti obaviješteni putem službene web stranice Grada.

vrtići u Samoboru Uređuju se podovi, terase, boravci, hodnici, zidovi... Saniraju se vrtići "Izvor", "Bregana" i "Grigor Vitez" Samoborski učenici i studenti i ove će nastavne godine ostvariti pravo na subvencionirani javni prijevoz Školarcima i studentima osigurava i milijun eura subvencija za prijevoz Pomoćnicima u nastavi veća satnica, a đacima 150 eura za udžbenike VIŠE OD MILUJUN EURA Uz novouređenu školu u Langovoj, Grad je uoči početka školske godine znatna sredstva uložio i u uređenje još šest školskih objekata na samoborskom području Rekonstruirano i uređeno 1198 četvornih metara U školske klupe sjela su 353 prvašića, a dio i u novoj školi u Langovoj