Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
DUBROVNIK

Smanjio se broj gostiju u sezoni, a povećao u rujnu

1/3
Foto: DUBROVNIK
Sveučilište u Dubrovniku na osnovi provedene analize utvrdilo pozitivne trendove u disperziji gostiju u sklopu projekta Respect the City

Projekt Poštujmo Grad, koji je pokrenula gradska uprava 2017. godine, brojnim mjerama koje su težile zaokretu prema održivom turizmu rezultirao je učinkovitom disperzijom posjetitelja i ublažavanjem negativnih učinaka prekomjernog turizma. Pokazuju to rezultati analize Sveučilišta u Dubrovniku “Analiza trendova posjeta staroj gradskoj jezgri Grada Dubrovnika na temelju podataka sustava Dubrovnik Visitor” predstavljene javnosti u prisutnosti gradonačelnika Grada Dubrovnika Mate Frankovića i suradnika, kao i brojnih turističkih dionika.

Turista više, pritisak manji

Naime, uspoređujući podatke iz 2022. s promatranim razdobljem od 2017. do 2019., uočena je disperzija posjetitelja na godišnjoj i mjesečnoj razini, kao i unutar dnevnih posjeta što je rezultiralo znatno manjim pritiskom na povijesnu jezgru u 2022., iako je ukupan broj posjetitelja bio veći. Posebno su zanimljivi podaci o smanjenom broju posjeta u tri vršna ljetna mjeseca, dok broj posjetitelja raste u predsezoni, a najveće povećanje vidi se u rujnu, čak 107 posto u 2022. u odnosu na isto razdoblje 2017., što iznosi 21 posto svih godišnjih posjeta.

Pritisak posjetitelja na povijesnu jezgru može se zabilježiti kao indeks ranjivosti destinacije u rasponu od 1 do 16, gdje su također utvrđeni pozitivni pomaci. Ranjivost destinacije smanjuje se među ostalim i boljom disperzijom unutar dnevnih posjeta – zabilježen je bolji raspored posjetitelja, kao i povećanje broja posjeta u popodnevnim i večernjim satima od srpnja do prosinca, čime se uklanja rizik zagušenja prometa i omogućuje normalno odvijanje dnevnih aktivnosti lokalnog stanovništva. Studija je pokazala da se indeks ranjivosti u glavnim mjesecima sezone gotovo prepolovio te je s 7,8, koliko je iznosio 2017., u 2022. godini smanjen na 4,3. To je rezultiralo i padom ranjivosti povijesne jezgre na prekomjerne posjete, odnosno smanjivanjem izloženosti negativnim učincima prekomjernog turizma.

Studiju su predstavili njezini autori, predstavnici Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku, prof. dr. sc. Nebojša Stojčić, prof. dr. sc. Ivana Pavlić i izv. prof. dr. sc. Barbara Puh.

Primjer održivog turizma

Analiza je pokazala konkretne pomake mjera projekta Poštujmo Grad i podloga je za daljnje smjernice i mjere koje Grad Dubrovnik provodi u skladu s Planom upravljanja. Cilj svih dosadašnjih i planiranih aktivnosti je uspostava održivog turizma i time poboljšanje kvalitete života građana i turističkog doživljaja destinacija, u čemu je Dubrovnik već prepoznat kao dobar primjer.

NOVE SVJETILJKE S novom rasvjetom noćna vizura Dubrovnika bit će još ljepša DUBROVNIK U izradi je nova ocjena održivosti za Dubrovnik DUBROVNIK Susret gradonačelnika Frankovića i biskupa Glasnovića povodom Uskrsa