Izbornik
Naslovnica Gradovi
Najmanje 80 posto površine bit će dostupno javnosti

Stanje lošije nego što se mislilo - novi rok za obnovu dvorca Erdödy

Dvorac Erdödy, najstariji sačuvani spomenik kulturne baštine u Jastrebarskom, obnavlja se kako bi se sačuvao njegov arhitektonski i ambijentalni značaj
1/2
Foto: Jastrebarsko
Dvorac Erdödy, najstariji sačuvani spomenik kulturne baštine u Jastrebarskom, obnavlja se kako bi se sačuvao njegov arhitektonski i ambijentalni značaj

Dvorac Erdödy, najstariji sačuvani spomenik kulturne baštine u Jastrebarskom, obnavlja se kako bi se sačuvao njegov arhitektonski i ambijentalni značaj, ali i otvorio za društveno-kulturne sadržaje za građane, od prostora za udruge i izložbe do glazbene škole, restorana i infopulta sa suvenirnicom.

Otežani uvjeti rada
Stavljanjem dvorca u funkciju, najavljuju u Gradu, najmanje 80 posto površine bit će dostupno javnosti, dok će preostalih 20 posto biti stavljeno u komercijalnu upotrebu, a građanima će biti dostupne tri etaže objekta. Nakon početka radova utvrđeno je da je dvorac u bitno lošijem stanju nego što je isprva izgledalo, a razorni potresi koji su zadesili Zagreb i Petrinju jako su ga oštetili pa je dobio "crvenu naljepnicu" za vrlo teško oštećenje, što je dodatno utjecalo na stabilnost konstrukcije.

– Nakon uklanjanja urušenih dijelova konstrukcije utvrđeno je da su konstruktivni elementi ispod tih slojeva u znatno lošijem stanju od predviđenog, a isto je utvrđeno i za vanjske i unutarnje zidove nakon uklanjanja žbuke. Zbog novih okolnosti bilo je nužno izraditi izmjene i dopune glavnog projekta kao i ishoditi izmjenu i dopunu građevinske dozvole za razinu 4, za potpunu obnovu sukladno Zakonu o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije te izraditi izmjenu i dopunu izvedbenog projekta. Izmjena i dopuna građevinske dozvole ishođena je u rujnu 2023. godine – kažu u Gradu.

Foto: Jastrebarsko

Stoga je izvođač u listopadu 2023. dostavio zahtjev za produljenje roka za izvođenje radova, uzimajući u obzir povećan obujam radova, redoslijed izvođenja – veće količine i neugovorene radove te trenutačno otežane uvjete rada i dostavio novi terminski plan s izmijenjenim rokom izvođenja radova do 31. ožujka 2026. godine.

– Izvođač nam je dostavio novi terminski plan čim je izmjena i dopuna građevinske dozvole postala pravomoćna, a glavni nadzorni inženjer potvrdio je da je produljenje roka nužno i opravdano. Svima nam je iznimno stalo da zbog Jaskanki i Jaskanaca dvorac što prije zaživi u svojem punom sjaju, no u ovom trenutku kako zbog stabilizacije konstrukcije dvorca, tako i zbog sigurnosti samih radnika, radovi se moraju odvijati sukladno preporukama struke jer je došlo do povećanja njihova opsega, ali i tehnološki zahtjevnog slijeda izvođenja radova – rekao je gradonačelnik Zvonimir Novosel.

Interaktivni sadržaji
Sve etaže opremit će se interpretacijskim interaktivnim sadržajima kojima će se komunicirati bogata povijest jaskanskog kraja te povijest dvorca i njegovih vlasnika. Na prvom katu uredit će se prostori za Glazbenu školu grada Jastrebarskog, na drugom katu smjestit će se glavnina interpretacijskih sadržaja, dok će se na trećem katu organizirati polivalentna multimedijalna dvorana kao i prostor za povremene izložbe koji će stanovnicima Jastrebarskog i drugim posjetiteljima omogućiti adekvatne prostore za umjetnička gostovanja.

USKORO JOŠ DVA IGRALIŠTA Nakon Donjostupničke, gradit će se i u Ulici Božići, a potom i u Ulici Micani, najavljuje načelnik Bruno Perković, a radovi će se financirati iz proračuna Dobre vijesti za roditelje, ali i za energetsku učinkovitost Stupnika Djeca dobila mjesto za igru, zgrada Općine solarnu elektranu ŽUPANIJA će nastaviti ulagati u projekte namijenjene mladima Dva razreda prvašića više nego godinu prije u BPŽ Ulaganje u obrazovanje učenika i studenata ulaganje je u budućnost Kako bi se privuklo nove investitore, u 2023. godini je smanjen komunalni doprinos i komunalna naknada za mnoge djelatnosti, a provodi se i porazno rasterećenje Smanjen komunalni doprinos i komunalna naknada za mnoge djelatnosti Oko 240.000 eura potpora poduzetnicima i obrtnicima