Izbornik
Naslovnica Gradovi
Posjetitelji uživali u vinima, ambijentu i programu

Trideseti rođendan Dana vina s novim, modernijim konceptom

Kroz sva tri dana posjetitelji su uživali u vinskim radionicama koje su održane u Žitnici
1/3
Foto: Jastrebarsko
Tradicija vina i vinarstva dio je jaskanske povijesti i tradicije, a djelić atmosfere i tradicije nastupima su prenijeli KUD-ovi i orkestri, čuvari običaja i kulture. Odana je i počast preminulom Zvonimiru Tomcu

U novom, modernom konceptu na otvorenom, Dani vina proslavili su 30. rođendan, s velikim brojem posjetitelja koji su uživali u vinima, ambijentu i programu. Kako ističu u Gradu Jastrebarskom, zajedno s gradonačelnikom Zvonimirom Novoselom Dane vina otvorili su vinari Josip Braje, Robert Braje, Krešimir Ivančić, Željko Gregorić, Velimir Jagunić, Franjo Kolarić, Žara Malić (Podrum Mladina), Marko Sirovica, Siniša Šoškić, Lovro Tomac (Tomac & Bajda), Saša Štula (Dobra berba), Marijan Jalšovec (RJ Winery), Nikola Šember i Drago Kurtalj.

Jaska na tanjuru
U zdravici im se pridružio i Marinko Pleština, član Uprave Jamnice plus, predstavnik Jane, glavnog sponzora.

– Sva tri dana posjetitelji su uživali u vinskim radionicama koje su održane u Žitnici. Tako je Siniša Lasan predstavio svoj izbor od deset crnih pinota, snažnih vina koja pokazuju svu snagu vinara ovoga kraja, a posjetitelji radionice degustirali su crne pinote vinarija Robert Braje, Damir Drago Režek, Jagunić, Kolarić Coletti, Korak, Kurtalj, Tomac, Šember, Sirovica i Podruma Mladine. O rosé pjenušcima vinarija Tomac, Korak, Šember, Jagunić, Kolarić Coletti, Gregorić, Griffin Ivančić, Robert Braje i Dobra berba više se saznalo od mlade sommelierke Ines Matić Matešković. Darko Lugarić posvetio se pak jantarnim/maceriranim vinima kojima plešivički vinari ponovno ruše stereotipe i osvajaju ljubitelje istančanog ukusa, a odabrao je vina koja stvaraju R&J Boutique Winery, Vinarija Jagunić, Vina Robert Braje, Kolarić Coletti, Vinarija Korak, Vina Damir Drago Režek, Vinarija Šember, Vinarija Kurtalj i Vinarija Šoškić. Karla Ban mlada je jaskanska studentica Akademije likovnih umjetnosti koja je spojila vizualnu umjetnost i umjetnost koju u čaši stvaraju vinarije Sirovica, Josip Braje, Tomac & Bajda i Dobra berba. Antonio Gregorić povezao je pak vina vinarija Korak, Podrum Mladina, Gregorić, Kurtalj i Šember sa sirevima plešivičke Sirane Šestak. Posebno emotivnu radionicu u čast preminulom Zvonimiru Tomcu održali su Tomislav Tomac i Klaudio Jurčić. Zvonimir Tomac utabao je put Plešivice, a njegov ovogodišnji nenadan odlazak rastužio je vinsku scenu – kažu u Gradu.

Njemu u čast ove godine u znaku 30. obljetnice Dana vina i 30. obljetnice osvajanja prve nagrade za pjenušac u Parizu, Tomislav i Klaudio proveli su uzvanike kroz vinski život Zvonimira Tomca. Na gastronomskom predstavljanju "Jaska na tanjuru" pod pokroviteljstvom Udruženja obrtnika Jastrebarsko predstavili su se restorani Patron, Princess, K Lojzeku, Kuna, Ivančić, Šumski dvor, Hollyfood, Barbara, Repro eko, Planinarski dom Žitnica, Lenalux i Vinogradarska kuća Braje.

– Posebna je poslastica za sve posjetitelje bila torta koju su izradile jaskanske slastičarke, Nada torte, kolači i dekoracije, LUJA proizvodnja torti i kolača, Hana, torte, kolači i cvijeće te obrt Medeni kutak, a zajedno s gradonačelnikom razrezala ju je Jelena Popović, direktorica Radija Jaske, koji je organizirao prve službene Dane vina još 1992. godine. Jelena Popović prisjetila se mnogih ljudi koji su obilježili Dane vina u posljednjih 30 godina i zahvalila im – napominju.

Tradicija vina i vinarstva dio je jaskanske povijesti i tradicije, a djelić atmosfere i tradicije nastupima su prenijeli KUD-ovi i orkestri, čuvari običaja i kulture. U kulturno-umjetničkom programu "30 godina Dana vina" predstavile su se članice Zajednice kulturno-umjetničkih udruga grada Jastrebarskog. Nastupili su puhački orkestri DVD-a Stankovo, Petrovina, Domagović i Gornji Desinec, Tamburaški orkestar Čabdin, Svetojanske mažoretkinje te KUD Okićka trešnja i brojni drugi.

Od Belana do Gazdi
Program je moderirala Klara Blažek, istaknuta glumica i voditeljica Gradskog kazališta Jastrebarsko. Za glazbeni su pak dio bili zaduženi Neno Belan & Fiumens, čijem je koncertu prethodio nastup Roberta Prežgaja i Maje Volarić, Poncije #pncj + Marta Gabriella, Matija Cvek & The Funkensteins te Gazde, koje su proslavile 30. rođendan. Za hranu su se pobrinuli Malo gospodarstvo Kolarić, Grande Burger Coletti, Urban Gurman te jaskansko Udruženje obrtnika s tradicionalnom ponudom kolača. Dane vina organizirali su Grad Jastrebarsko i Turistička zajednica grada.

Domaćin ovogodišnje svečanosti bila je Udruga umirovljenika općine Marija Gorica Međunarodni dan starijih osoba Oni su svoje odradili, sada je vrijeme da se opuste i zabave Desetak KUD-ova, među kojima i pobratimski KUD iz Čitluka te, naravno, domaćin KUD "I. K. Adamović" upriličili su smotru folklora u subotu 30 ekipa kuhalo j fiš, a 37 ekipa kuhalo je čobanac Nakon tri godine KUD je imao cjelovečernji koncert na Čepinskim suncokretima Gradonačelnik Mišel Jakšić, dožupan Ratko Ljubić i župan Darko Koren s premijerom Andrejom Plenkovićem prošli tjedan Sastanak u svjetlu brojnih lokalnih projekata Jedini smo grad sa sveučilištem, a da nemamo učenički i studentski dom