Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Zaprešić

U novom vrtiću i djeca i djelatnici mogu raditi punom parom

Programe Maslačka pohađaju ukupno 404 djeteta, od kojih je 166 smješteno u novi objekt, a zaposleni su i djelatnici potrebni za funkcioniranje (domar, spremačice i odgojitelji)
1/3
Foto: Zaprešić
Objekt ima 1800 četvornih metara s kapacitetom za 10 skupina. Unatoč porastu troškova poslovanja i povećanju ekonomske cijene gradskih vrtića koja sada iznosi 295 eura, nije povećan dio za roditelje

S prvim danom nove pedagoške godine započeo je s radom i novi područni objekt Dječjeg vrtića Maslačak – Đalski, u Ulici Ksavera Šandora Đalskog. U Gradu kažu da je za njegovu izgradnju i opremanje Grad Zaprešić izdvojio 3,2 milijuna eura, a riječ je o dvoetažnom objektu klasične gradnje, površine 1800 četvornih metara, s kapacitetom za smještaj deset odgojno-obrazovnih skupina.

Veliko igralište i terase

– U prizemlju objekta nalazi se pet soba za boravak djece jasličke dobi, pomoćna kuhinja za distribuciju hrane koja će se u objekt dopremati iz centralnog objekta, malo teretno dizalo za hranu, prostor za pranje i održavanje posteljine i tekstila, alatnica i sportska dvorana, odnosno višenamjenska prostorija. Prizemlje i kat povezani su stubištem i dizalom. Na katu se nalazi još pet soba za boravak djece vrtićke dobi, kabineti za ravnateljicu i stručne suradnike te zbornica. Sve sobe imaju izlaz na terase, a dvorište je opremljeno raznim sportsko-rekreativnim sadržajima kao što su ljuljačke, penjalice, umjetna stijena, nogomet, pješčanik i drugo, koji, zajedno sa sportskom dvoranom, omogućavaju uvođenje novog sportskog programa dječjeg vrtića – pojašnjavaju u Gradu.

Prostorni kapaciteti novog objekta omogućili su preseljenje četiri skupine djece koje su bile smještene u područnom objektu na Trgu mladosti, ukupan veći obuhvat djece i povećanje kvalitete odgojno-obrazovnih programa. Programe Maslačka pohađaju ukupno 404 djeteta, od kojih je 166 smješteno u novi objekt, a zaposleni su i djelatnici potrebni za funkcioniranje (domar, spremačice i odgojitelji).

– Za naš vrtić je ovo poseban dan. Od 1975. godine vrtić djeluje u centralnom objektu u Ulici hrvatske mladeži te dugi niz godina u područnom objektu na Trgu mladosti koji je funkcionirao u minimalnim uvjetima. Danas smo preuzeli objekt koji zadovoljava sve propisane uvjete Državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe, u kojem i djeca i djelatnici mogu raditi punim plućima – kazala je ravnateljica Dječjeg vrtića Maslačak Gordana Anna Hübl.

– Posebno me veseli što u novom prostoru imamo kabinete za sve stručne suradnike koji će moći provoditi individualni rad s djecom s poteškoćama. Također, uz lijepo veliko igralište, objekt ima natkrivene terase što će nam omogućiti da što više vremena boravimo na otvorenom tijekom cijele godine – dodala je ravnateljica uz zahvalu Gradskoj upravi na dobroj suradnji i uvažavanju svih prijedloga koji će pridonijeti kvalitetnijem radu.

– Nakon nešto više od dvije godine otvorili smo novi područni objekt koji je dobro opremljen prostorno, ali i stručnim kadrom, čime smo poboljšali kvalitetu predškolskog odgoja u našem gradu. Zadovoljstvo nam je što su u gradske vrtiće upisana sva djeca koja su ispunjavala temeljne uvjete, odnosno imaju navršenih 12 mjeseci života, zajedno s roditeljima imaju prebivalište na području Grada Zaprešića te imaju oba roditelja zaposlena. Ipak, s obzirom na novogradnju koja je u zamahu i očekivani priljev novog stanovništva, već razmišljamo i o novim kapacitetima – naglasio je zamjenik gradonačelnika Alan Labus. Vjeruje da će novi objekt Dječjeg vrtića Maslačak razveseliti djecu i roditelje, zaposlenike vrtića, ali i cijelu lokalnu zajednicu s obzirom na to da se standard gradskih dječjih vrtića njime podiže na novu, višu razinu. Unatoč porastu troškova poslovanja i povećanju ekonomske cijene gradskih vrtića koja sada iznosi 295 eura, vrtić nije povećao iznos roditeljske uplate.

Osobni pomoćnici

– Naime, roditelji i dalje za smještaj djeteta u gradske vrtiće plaćaju 80 eura, za drugo dijete se ta cijena umanjuje za 20%, a za treće i svako sljedeće dijete je vrtić besplatan. Uz to, uvećani su iznosi kojima Grad sufinancira mjesečnu cijenu predškolskog odgoja i obrazovanja u vrtićima drugih osnivača i obrtima za obavljanje djelatnosti dadilje, pa tako Grad jedno dijete sufinancira iznosom od 190 eura, drugo s 205 eura, a treće i svako sljedeće iznosom od 285 eura. Grad vlastitim sredstvima financira i troškove 29 osobnih pomoćnika za rad s djecom u gradskim dječjim vrtićima, iznosom od gotovo 95.000 eura – zaključuju u Gradu Zaprešiću.

Prvog dana nastave prvašiće je obišao i gradonačelnik Željko Turk sa suradnicima kako bi ih ohrabrio i poželio im uspješnu godinu Nabava udžbenika i potrebnih materijala Za bolje obrazovanje ove godine već više od 200.000 eura Uz energetske obnove javnih zgrada u planu su i tribine za građane na temu obnovljivih izvora energije, osobito solarne energije Građani će se poticati da aktivnije sudjeluju u prelasku na obnovljivu energiju Postavljaju se tri nove solarne elektrane na javne zgrade udruga za autizam Zaprešić Kako su tri mame osnovale udrugu za pomoć djeci s autizmom