Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
osijek

U Osijeku obilježen Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa

Međunarodni dan katastrofe
1/2
Foto: Osijek
Kad govorimo o klimi i klimatskim uvjetima, toliko toga se mijenja da moramo biti spremni kako bismo spriječili žrtve, ali i materijalnu štetu, poručio je Vulin

Povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa, a u organizaciji osnovnoškolskih ustanova i Područnog ureda civilne zaštite Osijek, u OŠ Retfala održane su radionice na temu smanjenja rizika od katastrofa uz društvenu igru "Zemlja rizika", koju je uručio zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera civilne zaštite grada Osijeka Dragan Vulin.

Sve češći ekstremi

– Moramo biti spremni, cijeli sustav mora biti spreman, prije svega ljudi koji su odgovorni u civilnoj zaštiti i svim žurnim službama, ali isto tako i djeca. Zato mi je drago što je danas u ovom projektu sudjelovala Osnovna škola Retfala, kao i Osnovna škola Ivana Filipovića, kako bismo upravo najmlađe educirali o tome. Toliko toga se danas, kad govorimo o klimi i klimatskim uvjetima, mijenja da zaista moramo biti spremni na dosta toga kako bismo spriječili prije svega žrtve, ali i materijalnu štetu – poručio je Vulin.

Podsjetio je kako je od početka mandata, odnosno srpnja 2021., na području grada Osijeka bilo nekoliko prirodnih incidenata, od olujnog nevremena praćenog velikim količinama oborina i nošenjem krovova, vodenog vala i najezde komaraca, do nedavnog, najvećeg požara dosad na širem području Osijeka.

Silvana Pirić, voditeljica Službe za prevenciju i pripravnost Područnog ureda civilne zaštite Osijek, izvijestila je kako su učenici odradili vježbu na temu olujnog nevremena jer sve češće svjedočimo prirodnim ekstremima.

Suradnja sa školama

– Prema scenariju, dogodilo se olujno nevrijeme s nekim posljedicama koje smo operativno sanirali. Provodili smo gašenje požara, spašavanje osoba iz objekta škole, potragu, isto tako i pružanje prve pomoći te zbrinjavanje evakuiranih učenika. Sudjelovali su učenici i djelatnici škole, operativne snage sustava civilne zaštite, znači vatrogasne snage, policijske snage, isto tako i Gradsko društvo Crvenog križa Osijek i HGSS stanica Osijek, a komunikacijska koordinacija i pozivanje snaga išli su preko našeg operativno-komunikacijskog centra 112 – kazala je Pirić.

Igor Kopić, ravnatelj Osnovne škole Retfala, rekao je kako škola surađuje s Ravnateljstvom civilne zaštite posljednje tri godine te da učenici naučeno nakon vježbi prezentiraju učenicima drugih škola.

Generalna skupština UN-a odabrala je 13. listopada za Međunarodni dan za smanjenje rizika od katastrofa, a svrha mu je promicanje potrebe smanjenja rizika od katastrofa, uključujući i prevenciju, ublažavanje i pripremu na svim razinama, i uz aktivno sudjelovanje od osobne do nacionalne razine.

GRAD svake godine ima pregršt mjera koje su namijenjene upravo poduzetnicima početnicima 16. međunarodna konferencija o poduzetništvu "Kako pametno rasti" Grad Osijek različitim mjerama potiče rast i razvoj poduzetništva Zdanje je sagrađeno 1870., a dograđivano je 1898. i 1920. godine. Njegovom je obnovom Osijek napokon dobio željeznički kolodvor kakav zavređuje metropola istočne Slavonije i Baranje Prvi vlak u Osijek je stigao 1870. Zgradi kolodvora vraćen je izgled kakav je imala kad je sagrađena GRADONAČELNIK Radić ističe da je Osijek jedan od rijetkih gradova koji ima dovoljan broj reciklažnih dvorišta u odnosu na broj stanovnika Sredstva uložiti u daljnje unapređenje sustava gospodarenja otpadom Među velikim gradovima Osijek najbolje gospodari otpadom