Izbornik
Naslovnica Gradovi
Izvođenje radova počelo je 10. studenoga

Uređenje Spomen-sobe poginulih dubrovačkih branitelja

SPOMEN-SOBA poginulih dubrovačkih branitelja posveta je i gradu kao simbolu slobode, a muzeji, kao čuvari našeg identiteta, moraju nuditi mogućnost povezivanja s osobnom emocijom, ističe autorica Nikolina Jelavić Mitrović
1/4
Foto: DUBROVNIK
Projekt će obuhvatiti povijest ratnog stradanja Grada s posebnim naglaskom na najveću žrtvu – izgubljene živote onih koji su ga branili

U sklopu ovogodišnjeg programa proslave Dana dubrovačkih branitelja i herojske obrane grada u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika predstavljen je projekt preuređenja i opremanja Spomen-sobe poginulih dubrovačkih branitelja u palači Sponza. Projekt će obuhvatiti povijest ratnog stradanja Grada, njegovih stanovnika i hrabrih branitelja, s posebnim naglaskom na najveću žrtvu – izgubljene živote onih koji su ga branili. Uređenje spomen-sobe podudara se i s dvadesetom godišnjicom otvaranja spomen-sobe u današnjem prostoru unutar palače Sponza.

Osobna emocija
Odabrano rješenje predstavili su njegova autorica, dizajnerica interijera i samostalna umjetnica, autorica nagrađivanih muzejskih postava i izložbi Nikolina Jelavić Mitrović i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Novoprojektirani kontemplativni prostor bit će podijeljen u tri cjeline. Središnja će prikazivati poginule dubrovačke branitelje, čije će fotografije s imenom i ostalim važnim podacima biti aplicirane na podlozi od drva česvine i stakla te izložene na brončanim stijenkama koje će tvoriti novu jezgru unutar prostorije. Svjetiljka koja podsjeća na svjetlost svijeće projicirat će svjećice koje gore za poginule. Na uvodnom dijelu bit će informacije o počecima i tijeku Domovinskog rata na dubrovačkom području, u središtu prostorije nalazit će se podna karta stare jezgre Dubrovnika s označenim agresorskim pogodcima i sjećanje na stradale branitelje, dok će treći dio biti opremljen velikim ekranom s prikazom niza filmova i fotografija ratnih zbivanja i agresorskog razaranja Grada. Interaktivni LED display videozid sadržavat će brojne ilustrativne materijale i informacije o Domovinskom ratu i braniteljima, ali i o obnovi Grada i važnosti mira.

Foto: DUBROVNIK

Autorica Nikolina Jelavić Mitrović rekla je kako je spomen-soba posveta ovom gradu kao simbolu slobode te da muzeji, kao čuvari našeg identiteta, moraju nuditi mogućnost povezivanja s osobnom emocijom.

– Prilikom osmišljavanja ovog projekta željela sam da se žrtva branitelja prikaže na dostojan način jer svaki od njih je osoba s imenom i prezimenom s kojom se posjetitelj može povezati – rekla je autorica.

Sjećanje na žrtvu
– Uređenje i opremanje Spomen-sobe poginulih dubrovačkih branitelja dio je aktivnosti koje Grad Dubrovnik provodi kako bi s pijetetom očuvao sjećanje na žrtvu hrvatskog naroda, branitelja i civila koji su svoje živote izgubili tijekom agresije na Dubrovnik, kao i njegovu obranu u Domovinskom ratu – rekao je gradonačelnik Mato Franković. Uz Sobu poginulih dubrovačkih branitelja to uključuje i Spomen-obilježje za djecu poginulu u Domovinskom ratu te novi spomenik braniteljima, kao i uređenje postojeće memorijalne staze s križnim putem na Srđu.

Izvođenje radova počelo je 10. studenoga, a rok je 60 dana. Autor grafičkog oblikovanja je Orsat Franković, autori teksta su ravnateljica Muzeja Domovinskog rata Varina Jurica Turk i viši kustos Mišo Đuraš, a urednica teksta je Lidija Crnčević. Svi tekstovi su dvojezični, na hrvatskom i engleskom jeziku. Autor glazbe je Đelo Jusić. Nakon uređenja spomen-sobom upravljat će Muzej Domovinskog rata Dubrovnik.

PROJEKT donosi povećanje kvalitete rada i boravka u školi, jednosmjensku nastavu te izvannastavne i izvanškolske aktivnosti Nova škola u Koprivnici u cijelosti će se izgraditi europskim novcem Nova škola i nova dvorana za 1000 učenika u 36 razrednih odjela ZAŠTIĆENA PODRUČJA kojima upravlja JU Zeleni prsten su ponos Zagrebačke županije AKCIJA KOD DVORCA Lužnica "15 stabala za naših 15 godina" – akcija u Parku oko dvorca Lužnica Samobor Povećava se osobni dohodak Smanjuju se niža i viša stopa poreza na dohodak