Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
AKCIJA KOD DVORCA Lužnica

"15 stabala za naših 15 godina" – akcija u Parku oko dvorca Lužnica

ZAŠTIĆENA PODRUČJA kojima upravlja JU Zeleni prsten su ponos Zagrebačke županije
Foto: Zagrebačka županija
Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije proslavila je 15. godišnjicu rada u Dvorcu Lužnica

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije proslavila je 15. godišnjicu rada u Dvorcu Lužnica, a tom je prigodom održana akcija "15 stabala za naših 15 godina", kojom se želi pridonijeti početku obnove spomenika parkovne arhitekture Parka oko dvorca Lužnica, stradalog u olujnom nevremenu ovoga ljeta.

Ravnateljica Tatjana Masten Milek osvrnula se na rad JU Zeleni prsten Zagrebačke županije koja se brine za poslove u zaštićenim dijelovima prirode na području Zagrebačke županije.

– Brojnim aktivnostima i projektima postali smo poželjan partner za suradnju kolegama i ustanovama iz sektora zaštite prirode, osobito u području prijave zajedničkih projekata, ali i mnogo šire. Mogu reći da smo time počašćeni i smatram da je to jedan od naših najvećih uspjeha uz naravno projekte koje trenutačno provodimo i one koji su iza nas i po kojima smo prepoznatljivi – istaknula je Masten Milek.

Ravnatelj Uprave za zaštitu prirode u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Igor Kreitmeyer osvrnuo se na period od prije 15 godina, kad je većina županijskih ustanova započela s radom, naglasivši da je nekadašnji romantičarski posao bavljenja zaštitom prirode prerastao u zahtjevan i predan rad u očuvanju prirodnih resursa. Posebno je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je sa svega šest djelatnika Javna ustanova Zeleni prsten izradila najviše planova upravljanja od svih ustanova u RH, a planovi upravljanja su zbog mogućnosti korištenja sredstava EU.

U ime osnivača Zagrebačke županije čestitke je uputio zamjenik župana Ervin Kolarec te naglasio da Zagrebačka županija prati i cijeni rad Javne ustanove, jer sve što se ulaže u Zeleni prsten deseterostruko se vraća. Brojna zaštićena područja kojima upravlja JU, 24 zaštićena područja i 24 Natura područja koja se prostiru na 38 tisuća hektara te čine ukupno 12 posto površine Zagrebačke županije su ponos Zagrebačke županije. Stoga je pozvao sve na zajednički rad na očuvanju prirode za buduće generacije.

– Našim slavljenicima želim još puno uspješnih godina i projekata u nastojanjima za očuvanje našeg prekrasnog zelenog prstena – naglasio je Kolarec. 

UZ TEHNIČKO unaprjeđenje prometne infrastrukture, svi su projekti i ulaganje u zajednicu i kvalitetu života građana te u sigurnost i gospodarski potencijal Zagrebačke županije, istaknuo je Tomislav Landeka zagrebačka županija Otvoren obnovljeni most preko rijeke Kupčine u Pribiću u općini Krašić Izvorni proračun županije za 2024. iznosi 132,158.125 eura i veći je za 7,28 posto u odnosu na prvi rebalans proračuna iz 2023. Zagrebačka županija Za europske projekte, školstvo, zdravstvo i ostalo 256,017.703 eura Rezultate projekta na završnoj konferenciji u Specijalnoj bolnici "Naftalan" u Ivanić-Gradu predstavio je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorin Gajnik Projekt je trajao 18 mjeseci Kardiovaskularne bolesti ima puno mladih, a na to možemo utjecati