Izbornik
Naslovnica Gradovi
Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju

Vijećnica u petak svijetli ljubičasto u znak podrške "Palčićima"

ODRŽIVE LAMPICE Pročelje će osvijetliti tvrtka "Gospodari svjetla", a njihovi su ukrasi napravljeni od recikliranih materijal
Foto: Grad Samobor

Kao znak podrške malim, ali hrabrim borcima, prijevremeno rođenoj djeci i njihovim roditeljima, Grad Samobor i ove godine pridružit će se obilježavanju Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju djece i inicijativi Kluba roditelja nedonoščadi "Palčići". Tako će zgrada gradske uprave u petak 17. studenog zasvijetliti u jarko ljubičastim tonovima.

– Samobor kao Grad prijatelj djece rado se uključuje u ovu akciju, jer to je najmanje što možemo učiniti kako bismo podržali "Palčiće" i njihove roditelje. Svijest javnosti o problemima i posljedicama s kojima se nedonoščad i njihovi roditelji susreću izuzetno je niska, zato su ovakve akcije važne, jer pridonose osvješćivanju javnosti – poručio je zamjenik samoborske gradonačelnice Petar Burić, koji je rođen kao "Palčić" i jako dobro zna kroz koje sve izazove su njegovi roditelji morali proći s njim kao prijevremeno rođenim djetetom.

– To je svakodnevna borba, puno strahova, izazova, ali i sreće kad roditelj vidi i najmanji napredak prijevremeno rođenog djeteta – istaknuo je Petar Burić.

Inicijativu podržava i samoborska tvrtka "Gospodari svjetla" koja se bavi svjetlosnim dekoracijama. Obitelj Fresl, čija tvrtka ima sjedište u Hrastini, a njihove su svjetlosne dekoracije napravljene od recikliranih materijala, i ove će godine osvijetlili zgradu gradske uprave u ljubičasto u znak podrške hrabrosti i svim borbama "Palčića" i njihovih roditelji.

U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2500 djece, ali je svijest javnosti o problemima i posljedicama s kojima se nedonoščad i njihovi roditelji susreću izuzetno niska. Prijevremeno rođena djeca osobito su osjetljiva u razdoblju neposredno nakon rođenja i u ranom razvoju, zbog čega se njihovi roditelji kao i zdravstveni djelatnici nalaze pred brojnim izazovima. Jednako tako, studija Hrvatskog perinatološkog društva od 2010. godine pokazala je da medicinska oprema koju posjeduju nadležne medicinske institucije nije dovoljna ili je zastarjela.

PREDSTAVLJAJUĆI projekt, župan Boban naglasio je da prijava na ovaj projekt ne isključuje prijave ni dobitnike na bilo koji drugi javni poziv u sklopu Splitsko-dalmatinske županije Budućnost i opstanak 'Budi tu', projekt pomoći obiteljima s troje ili više djece Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić Autocesta do Dubrovnika Bačić: Izdane su izmjene i dopune lokacijske dozvole UZBUDLJIV VIKEND Organizatori predviđaju da će 13. izdanje manifestacije privući najmanje 10.000 gledatelja i oko 100 natjecatelja Od 24. do 26. studenog novo izdanje Rally Showa Sancta Domenica Odbrojavaju se dani do početka visokooktanske makadamske avanture