Izbornik
Naslovnica Gradovi
Krasna prilika i sjajan projekt

"Zaželi – Bjelovar" – 31 žena brinula se o 186 starijih i nemoćnih

ZAŽELI je jedan od najvažnijih projekata za društvo u kojem postoji velika potreba za pomoći starijim i nemoćnim osobama. Na listi čekanja trenutačno je njih 200-tinjak, istaknuo je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak
1/2
Foto: Grad Bjelovar
Ovo je jedan od najvažnijih projekata za društvo u kojem postoji velika potreba za pomoći starijim i nemoćnim osobama, na listi čekanja ih 200-tinjak

Održana je završna konferencija projekta "Zaželi – Bjelovar", točnije njegove treće faze koja je trajala posljednjih šest mjeseci. U sklopu projekta zaposlena je 31 žena koja se brinula o ukupno 186 starijih i nemoćnih korisnika. Kućanski poslovi, nabava lijekova i namirnica te socijalizacija samo su neki od poslova koje su vrijedne žene svakodnevno obavljale ne bi li pomogle nekima od najosjetljivijih skupina građana.

Najvažnija suradnja
– Pomoć i podršku na ovaj način, u sklopu ovog projekta, dobilo je 186 starijih i nemoćnih korisnika i to u obliku kućanskih poslova, dostave lijekova i namirnica i ono najvažnije, socijalizacije. Ove su gospođe stalno s njima bile u kontaktu, surađivale su i to je možda i najvažniji dio. Da se ne osjećaju sami, da znaju da se netko brine o njima, da imaju nekoga s kime bi mogli podijeliti nekoliko minuta razgovora i to je bila krasna prilika i sjajan projekt – istaknuo je gradonačelnik Dario Hrebak.

Podsjetimo, treća faza bila je i najkraća. Prva faza bila je najopsežnija, vrijedna deset milijuna kuna, to je bilo na početku samog financijskog razdoblja te Hrebak vjeruje da će se upravo takav koncept nastaviti i dalje kada uđemo u novo financijsko razdoblje Europske unije te da će to doista biti jedan veliki projekt na koji će se Grad Bjelovar biti spreman javiti, najavio je gradonačelnik. U prvoj fazi 77 žena brinulo se o 308 korisnika, a u drugoj fazi projekta vrijednog četiri milijuna kuna 50 žena skrbilo je o 300 korisnika.

– Važno je da je kroz projekte prošao puno veći broj žena, neke su izlazile iz projekta, neke su nove ulazile u njega. Neke su dobile posao, neke su otišle u mirovinu upravo zbog projekta koji im je to omogućio – naveo je Hrebak te dodao kako je Zaželi jedan od najvažnijih projekata za društvo u kojem postoji velika potreba za pomoći starijim i nemoćnim osobama. Na listi čekanja trenutačno je njih 200-tinjak, a gradonačelnik je najavio da će se i kao saborski zastupnik zalagati da se taj projekt nastavi.

– Iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike najavljuju nastavak projekta Zaželi u okviru Europskog socijalnog fonda na tri godine te čak i zapošljavanje muškaraca – kazao je. Nažalost, više informacija trenutačno nema, no siguran je da će Grad biti spreman za novu fazu.

Nema prostora za sve
Danijela Popović, ravnateljica Hrvatskog zavoda za socijalni rad u područnom uredu u Bjelovaru, iskoristila je priliku da pohvali projekt.

– Dugi niz godina partneri smo u projektu Zaželi, kako Gradu Bjelovaru tako i svim općinama koje pokrivamo. To je hvalevrijedan projekt koji nama puno znači jer starije osobe koje žive same mogu ostati što dulje u svojim kućama. A mi nemamo prostornih kapaciteta da možemo sve zbrinuti, nema mjesta u domovima, u obitelji udomitelja – rekla je.

Nadaju se zato da će trogodišnji program što prije zaživjeti. Na završnoj konferenciji projekta sudjelovala je i predstavnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Adita Dvoraček te Vlado Benčak i Tea Bošnjak iz Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.

Održao se niz igraonica, edukacija za djecu, sportskih susreta, koncerata, festivala, predstava koje su se održavale diljem grada: od njegovih šanaca, na Glazbenom paviljonu, kod kazališta, uz rijeku Kupu, pored Korane, na Starom gradu Dubovcu... Pljuskovi i proslava Karlovčani puna tri tjedna slavili 444. rođendan grada OČEKUJE SE da će ova investicija rezultirati poboljšanjem učinkovitosti prikupljanja i obrade otpada Modernizacija i unapređenje komunalnih usluga u Čazmi Novo vozilo za prijevoz otpada vrijedno je 150.000 € U Tehnološkom parku pružaju usluge poslovnog i poduzetničkog savjetovanja malih i srednjih tvrtki u svim fazama njihova poslovnog ciklusa Fokus na razvijanje gospodarstva Inkubaciju prošlo 85 tvrtki: Nastojimo im omogućiti što kvalitetnije uvjete za rad