Izbornik
Naslovnica Općine Čepin
Općina Čepin je među najboljim u izdvajanju za stipendije

Dvadeset stipendija za učenike iz deficitarnih zanimanja

Ovisno o kategoriji, visina stipendije iznosi 80 ili 110 eura po učeniku, odnosno studentu
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Stipendije Općine Čepin dodjeljuju se već desetu godinu zaredom izvrsnim studentima, sportašima i invalidima. Stipendije za deficitarna zanimanja te za STEM područja znanosti (u biotehničkom, tehničkom, biomedicinskom i prirodnom području znanosti te studijskim programima kojima se stječe akademski, odnosno stručni naziv prvostupnik informatike, poslovne informatike, informacijskih znanosti i informatologije) uvedene su 2019. godine.

Ovisno o kategoriji, visina stipendije iznosi 80 ili 110 eura po učeniku, odnosno studentu.

Općina je tako 11. listopada ove godine raspisala Natječaj za dodjelu stipendija za tekuću školsku, odnosno akademsku godinu 2023./2024., a dodijelit će se ukupno 42 stipendije u sljedećim kategorijama – učenici srednjih škola, studenti, učenici srednjih škola i studenti sportaši, učenici srednjih škola i studenti invalidi, učenici srednjih škola i studenti koji se obrazuju za deficitarna zanimanja te studenti koji se obrazuju za STEM zanimanja. Od 42 stipendije, čak njih 20 je predviđeno za učenike srednjih škola i koji se obrazuju za deficitarna zanimanja.

Cilj zbog kojeg su uvedene stipendije za deficitarna zanimanja – potaknuti i usmjeriti učenike i studente prema obrazovanju za zanimanja kojih nedostaje i, kako je rekao načelnik Tonkovac, bez kojih društvo neće moći funkcionirati, polako se ostvaruje – od prve godine kad su uvedene stipendije za deficitarna zanimanja, broj stipendija se s 5 povećao na 20. Najbolji pokazatelj da je ova mjera uspješna je i činjenica da se broj kandidata za ove stipendije kontinuirano povećava.

Ono čime se Općina Čepin može pohvaliti je podatak da je u akademskoj godini 2021./2022. bila među deset općina iz kojih je došao najveći broj studenata – njih 375 te da je među vodećima po trendu izdvojenih sredstava za stipendije – 2021. godine Općina Čepin je među deset najboljih hrvatskih općina u području izdvajanja za stipendije i školarine.

Sajam je tijekom godina postao velika manifestacija 10. Božićni sajam u Čepinu Od gastronomije i OPG-ova do poklona za najmlađe Općinski načelnik Dražen Tonkovac pozdravio je sve učenike, a iskoristio je priliku da ih motivira na učenje nagradivši učenicu 8. razreda Anu Piroš Čepin Za dva Oskara znanja Čepin učenici poklonio novi bicikl Desetak KUD-ova, među kojima i pobratimski KUD iz Čitluka te, naravno, domaćin KUD "I. K. Adamović" upriličili su smotru folklora u subotu 30 ekipa kuhalo j fiš, a 37 ekipa kuhalo je čobanac Nakon tri godine KUD je imao cjelovečernji koncert na Čepinskim suncokretima