Izbornik
Naslovnica Općine Čepin
PRESTIŽNA NAGRADA

Iz Bangkoka u Čepin brončana medalja iz biologije, kemije i fizike

Ana se pripremala prije svega uz pomoć svoje mentorice nastavnice Monike Pavić i drugih nastavnika iz Osnovne škole 'Vladimir Nazor'
Foto: Općina Čepin
Medalju je donijela Ana Piroš, učenica 8. razreda OŠ 'Vladimir Nazor'. Uz to je osvojila i Oskar znanja

Za Čepin se svake godine sve više čuje u cijeloj Republici Hrvatskoj i svijetu, a ime prenose vrijedni i uspješni mladi ljudi koji za svoj uspjeh bivaju i nagrađeni. Tako je prošle godine u Čepin upravo u ovo vrijeme reprezentativac Borna Barišić donio brončanu medalju sa Svjetskog prvenstva u nogometu.

Ove godine priča se ponavlja. U Čepin je stigla još jedna brončana medalja. Općina Čepin poznata je po vrhunskim sportašima, ali i po brojnim uspješnim učenicima i studentima. U akademskoj godini 2021./2022. općina Čepin bila je među deset općina iz kojih je došao najveći broj studenata te je među deset najboljih hrvatskih općina u području izdvajanja za stipendije i školarine. Ove godine brončana medalja stiže s Međunarodne olimpijade mladih prirodoslovaca IJSO održane od 1. do 10. prosinca u Bangkoku. Medalju je donijela Ana Piroš, učenica 8. razreda OŠ "Vladimir Nazor" u Čepinu. Ana se natjecala u ispitima iz biologije, kemije i fizike te osvojila nevjerojatno treće mjesto među natjecateljima iz 54 zemlje.

Uzrast učenika koji su se natjecali bio je 7. i 8. osnovne škole te 1. i 2. razred srednje škole. Da bi ostvarili mogućnost sudjelovanja na ovom natjecanju, trebalo je sudjelovati na državnim natjecanjima iz biologije, kemije i fizike. Učenici su nakon toga pristupili testiranju 16. rujna 2023. na PMF-u u Zagrebu, gdje je Ana riješila test i imala drugi rezultat te tako ušla u tim za pripremu za olimpijadu.

Ana se pripremala prije svega uz pomoć svoje mentorice nastavnice Monike Pavić i drugih nastavnika iz Osnovne škole "Vladimir Nazor". Sadržaji koje je trebalo naučiti su gradivo biologije, kemije i fizike srednje škole.

Ana je medalju osvojila ne samo sebi na ponos već i svojim roditeljima, svojoj mentorici prof. Moniki Pavić, svim nastavnicima OŠ "Vladimir Nazor" koji su joj pomagali u pripremama, ali i cijeloj zajednici općine Čepin.

I ranije ove godine Ana je osvojila najveću učeničku nagradu u Republici Hrvatskoj – Oskar znanja i to iz dva predmeta: biologije i geografije. Osim toga, bila je i među pet najboljih učenika na državnom natjecanju iz povijesti i kemije. 

advent u Čepinu Čepin Od skromnog druženja zajednice do pravog Božićnog sajma u Čepinu Izgradnja privatne bolnice Priora u Čepinu zajednički je projekt prof. dr. sc. Milomira Ninkovića, uglednog liječnika svjetskoga glasa u području plastične i rekonstruktivne kirurgije, te Marka Pipunića, vlasnika tvrtke Žito Općina Čepin Projekt tvrtke Žito – medicinski centar Priora i hotel Materra Sajam je tijekom godina postao velika manifestacija 10. Božićni sajam u Čepinu Od gastronomije i OPG-ova do poklona za najmlađe