Izbornik
Naslovnica Općine Čepin
Čepin

Od skromnog druženja zajednice do pravog Božićnog sajma u Čepinu

advent u Čepinu
1/2
Foto: Marko Milas
Trg je uređen tako da su najmlađi posjetitelji mogli uživati na postojećim spravama za igranje, ali i u neizostavnoj slami prosutoj po igralištu i čarobnim božićnim ukrasima

Prosinac u Čepinu ove godine ne protječe samo u ozračju Božićnog sajma. Naime, prva je ovo godina kada se svakog tjedna u adventu pali jedna svijeća na adventskom vijencu na trgu. Uz pjesmu učenika OŠ Miroslava Krleže i molitvu koju je predvodio župnik Đurica Pardon, prvu je svijeću na zajedničkom adventskom vijencu upalio općinski načelnik Dražen Tonkovac. Drugu je, pak, svijeću drugog tjedna adventa upalio zamjenik općinskog načelnika Ivan Žeravica, dok su prigodnim pjesmama dječica iz DV-a Zvončić Čepin pratila molitvu koju je predvodio župnik.

Ljubav, vrijeme i trud

U drugom tjednu adventa održan je 15. i 16. prosinca 10. Božićni sajam u Čepinu, po svjedočenju prisutnih nikad bogatiji i nikad ljepši. Na predivno uređenom trgu smjestilo se više od pedeset štandova na kojima se izlagači nudili za svakoga ponešto, od brojnih vrsta rukotvorina do bogate gastronomije.

Manifestacija koja je prije deset godina započela kao skromno druženje zajednice, prerasla je u manifestaciju na koju je cijela zajednica iznimno ponosna. To su dani kada zajedničkim snagama općinska uprava, komunalno poduzeće Komunalac d.o.o., DV Zvončić Čepin, OŠ Miroslava Krleže i OŠ Vladimir Nazor te brojne udruge civilnog društva koje djeluju na području općine Čepin udruže ljubav, vrijeme i trud kako bi se ova manifestacija pripremila i održala te prikazala i Čepin u najboljem svjetlu. Tako se za gastronomiju pobrinu udruge, a za vesele pjesme i ples na pozornici vrtićarci, osnovnoškolci, plesni studio Shine, zbor Udruge umirovljenika Čepin, KUD Ivan Kapistran Adamović s odraslom skupinom i dječjom skupinom te KUD Leopold iz Osijeka.

Ove godine su izvođači pristigli iz jednog slavonskog grada, a riječ je o ženskom vokalnom ansamblu "Viojlice" koji čini sedamnaest mladih djevojaka predivnih glasova iz gimnazije Matija Mesić iz Slavonskog Broda, pod vodstvom mentora Franje Martića. U potpunosti su osvojile publiku.

Trg je uređen tako da su najmlađi posjetitelji mogli uživati na postojećim spravama za igranje, ali i u neizostavnoj slami prosutoj po igralištu koja ih svake godine iznova oduševi kao i čarobna svjetla božićnih ukrasa i ostale božićne dekoracije. Osim toga, oba dana su posjetitelji mogli snimiti uspomenu sa sajma, na video boothu 360 i photo boothu.

Betlehemsko svjetlo

Obje večeri organizirani su i besplatni koncerti, tako je u petak nastupio tamburaški sastav Žitna polja, nakon njih nastupila je Mia Dimšić, prošlogodišnja predstavnica na Eurosongu, koja je i svoj prvi spot snimila upravo u Čepinu, u Naselju prijateljstva.

Treću adventsku svijeću upalila je učenica 8. razreda Ana Piroš. Ovaj puta molitvu je predvodila časna sestra Jelena Rogić, inače pedagoginja u DV-u Zvončić Čepin. Pridružili su se i izviđači koji su u Čepin donijeli betlehemsko svjetlo, četverogodišnji vrtićarci koji su bez greške radosno otpjevali pjesmicu, kao i osnovnoškolci iz OŠ Vladimir Nazor. Četvrta svijeća i vrhunac adventa odvio se na sam Božić pa je svima preostalo samo uživati u blagdanima i čepinskom adventu.

Izgradnja privatne bolnice Priora u Čepinu zajednički je projekt prof. dr. sc. Milomira Ninkovića, uglednog liječnika svjetskoga glasa u području plastične i rekonstruktivne kirurgije, te Marka Pipunića, vlasnika tvrtke Žito Općina Čepin Projekt tvrtke Žito – medicinski centar Priora i hotel Materra Ovisno o kategoriji, visina stipendije iznosi 80 ili 110 eura po učeniku, odnosno studentu Općina Čepin je među najboljim u izdvajanju za stipendije Dvadeset stipendija za učenike iz deficitarnih zanimanja Sajam je tijekom godina postao velika manifestacija 10. Božićni sajam u Čepinu Od gastronomije i OPG-ova do poklona za najmlađe