Izbornik
Naslovnica Vijesti
Ugrožena baština

Srednjovjekovne utvrde u slikama i ulomcima

Izlozba Srednjovjekovna fortifikacijska arhitektura
Foto: Ivica Galović/ PIXSELL
U Muzeju brodskog posavlja do 20. listopada otvorena je izložba "Srenjovjekovna fortifikacijska arhitektura", a riječ je o postavu koji kroz fotografije i ulomke građevina prikazuje sredjovjekovne plemićke utvrde, kaštele i fortifikacijske objekte

U Muzeju brodskog Posavlja otvorena je izložba "Srenjovjekovna fortifikacijska arhitektura" autora Ratka Ivanušeca i Zorislava Horvata, nastala u suradnji s Ministarstvom kulture. Riječ je o postavu koji kroz fotografije i ulomke građevina prikazuje sredjovjekovne plemićke utvrde, kaštele i fortifikacijske objekte, ugroženi dio graditeljske baštine u Slavoniji. Danas su to većinom ruševni ostaci arhitektonskih cjelina.

Izložbom su prikazani znanje i cehovske vještine majstora graditelja kamenoklesara, zidara, kovača i tesara te razlike u gradnji kroz stoljeća. - Karakteristike samog načina zidanja mogu se pratiti kroz stoljeća. Ovdje smo prezentirali nekoliko nedavno otkrivenih lokaliteta i utvrda na širem okučanskom području, koji su u fazi istraživanja i koji dosad nisu bili zaštićeni kao kulturna dobra – rekao je autor Ratko Ivanušec. Izložba će biti otvorena do 20. listopada.