Izbornik
Naslovnica Vijesti
Nepravomoćno Osuđen Franjo Veble

Sindikalni povjerenik iz blagajne uzeo i za sebe zadržao 79.340 kuna

Sindikalni povjerenik Franjo Veble
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Franjo Veble je na Općinskom sudu u Varaždinu nepravomoćno osuđen jer je od 20. siječnja 2009. do 2. travnja 2013. kao predstavnik sindikalne podružnice Mercator – H Čakovec Sindikata trgovine Hrvatske neovlašteno sa sindikalnog računa podigao i za sebe zadržao 79.340 kuna

Bivši sindikalni povjerenik u SSSH-u Franjo Veble nepravomoćno je na Općinskom sudu u Varaždinu osuđen na jednu godinu zatvora, uvjetno na tri godine. Osuđen je jer je od 20. siječnja 2009. do 2. travnja 2013. kao predstavnik sindikalne podružnice Mercator – H Čakovec Sindikata trgovine Hrvatske neovlašteno sa sindikalnog računa podigao i za sebe zadržao 79.340 kuna.

Iznos od 37.651 kunu položio na svoj osobni tekući račun, a ostalo je koristio za privatne potrebe. Nadalje, kao povjerenik teritorijalnog ureda SSSH-a Međimurske županije s trgovačkim društvom Mundus trgovina u stečaju sklopio je ugovor o pozajmici. Dogovoreno je da Mundus trgovina uredu SSSH-a odobri kratkoročnu pozajmicu od 30.000 kuna, iako je Veble, kako piše u presudi, znao da taj novac nije namijenjen uredu, već za njegove vlastite potrebe. Stečajni upravitelj Mundus trgovine Stanko Makar isplatio je pozajmicu misleći da se radi o računu Teritorijalnog ureda SSSH-a.

Veble osporava postojanje bilo kakvog dugovanja prema sindikatu jer je, tvrdi, sav novac uplaćen u korist sindikata. Istaknuo je da je bio ovlaštena osoba za podizanje novca s računa i da se novac podružnice čuvao u blagajni kako ga ne bi uzela sindikalna središnjica. Naveo je i kako se u uredu sindikata dogodila provala tijekom koje je nestalo dosta dokumentacije, no u policiji su rekli da je prijavljen samo nestanak 1500 kuna u kovanicama. Za sporne račune Veble je rekao da se radilo o novcu koji je utrošen za plaćanje novogodišnjih domjenaka za članove sindikata.

Za prebacivanje novca na svoj tekući račun rekao je da je to bilo moguće u situacijama kad je bio u vremenskoj stisci, a nije kod sebe imao sindikalni pečat. Pozajmica od Mundus trgovine trebala je, branio se, poslužiti za obnovu krovišta koje je prokišnjavalo  na zgradi u centru Čakovca u kojoj je radila sindikalna podružnica. Novac je tvrtki u stečaju trebao vratiti iz donacije koju je sindikat znao dobivati od grada ili drugih donatora.

Krovište je naknadno popravljeno, no za radove nije iskorištena pozajmica koju je kasnije vratio Mundus trgovini. Veble je rekao da je mislio da je to novac stečajnog upravitelja, a tek je iz optužnice doznao da se radi o novcu tvrtke u stečaju. Stečajni upravitelj je na ročištu u studenom prošle godine rekao da je novac vraćen. Poznavao je Veblea i imao je povjerenja u njega. Veble je prvo zatražio 90.000 do 100.000 kuna, što je odbio, a pristao je kad mu je rekao da treba 30.000 kuna za rješavanje nekog problema u sindikatu. Veble smatra da u svemu tome nema oštećenih strana, a sud je kao olaktornu okolnosti uzeo to što je novac vratio, dok mu je otegotna duže vrijeme počinjenja kaznenih djela, te "kriminalna količina i volja". Veble je 2013. dobio otkaz u SSSH, uz obrazloženje da se radi o reorganizaciji i poslovno uvjetovanim razlozima.