Izbornik
Naslovnica Vijesti
Mentalno zdravlje

U tri grada osnovani timovi za kućne posjete duševnim bolesnicima

Mobilni timovi za duševno oboljele
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Trenutno timovi postoje u Općoj bolnici u Karlovcu, Slavonskom Brodu te na Klinici za psihijatriju u Vrapču

Pilot projekt ‘Pokretanje timova za zaštitu mentalnog zdravlja u zajednici’ pokrenut je u Općoj bolnici u Karlovcu, Slavonskom Brodu, te na Klinici za psihijatriju Vrapče u listopadu.

–Tijekom ove i iduće godine provodi se tako da formirani timovi; liječnik specijalist psihijatrije, te medicinska sestra, ali i psiholozi, liječnici opće prakse ili socijalni radnici, odlaze u obitelj pacijenta koji boluje od nekog oblika psihičkog poremećaja. Dakle nakon bolničkog liječenja pruža mu se stručna liječnička pomoć u njegovom domu – kazala je Dunja Skoko – Poljak, načelnica Sektora za javno zdravstvo u Karlovcu na prezentaciji. Plan je, dodala je, da ovaj model psihijatrije u zajednici kasnije preuzmu sve bolnice u Hrvatskoj.

–Do kraja godine obići ćemo 48, a iduće godine planiramo otići u domove čak 300 pacijenata s karlovačkog područja. Nema pravila kada su godine u pitanju, imamo pacijenta od 19 godina, pa do starijih osoba koje boluju od demencije – kazao je Igor Salopek, psihijatar i koordinator projekta.

Kata Dujam Vine, voditeljica Odjela psihijatrije Opće bolnice Karlovac kazale je da je cilj pomoći pacijentu, kronično duševnom bolesniku, da ostane u dobrom stanju. – Bili smo u domu jednog mladića koji je psihotičan, autist je i ne izlazi iz sobe. Prišli smo mu, pregledali lijekove, dogovorili ponovni susret, a sve u njegovoj sobi gdje mu je puno ugodnije nego u bolnici. Projekt će od velike koristi biti i osobama oboljelim od demencije ili Alzheimera jer imamo priliku pomoći i educirati i obitelj kako se nositi s osobom koja boluje od demencije – pojasnila je dr. K. Dujam Vine.