Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Posebna pravila za oboljele od koronavirusa i cijepljene

Akcije darivanja krvi u veljači u šest gradova Zagrebačke županije

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
U drugoj polovici veljače darivatelji će moći dati krv u Vrbovcu, Dugom Selu, Svetom Ivanu Zelini i Velikoj Gorici zadnjeg dana u mjesecu

Društva Crvenog križa Zagrebačke županije akcije dobrovoljnog darivanja krvi nastavit će provoditi i tijekom veljače, a do kraja mjeseca posjetit će sedam gradova. Puni raspored i popis lokacija može se vidjeti na web-stranici Županije, no potrebno je znati da će ekipe Društva prvo posjetiti Samobor, a potom i Zaprešić.

Najdulje će se zadržati u Vrbovcu, od 14. do 17. veljače, dok će u Dugom Selu akciju provoditi 21. veljače. U Svetom Ivanu Zelini akcija se održava 21. do 23. veljače, a u Velikoj Gorici 28. veljače.

Postoje i određena ograničenja glede osoba koje su preboljele koronavirus ili bile u samoizolaciji, kao i za osobe koje su se cijepile. Tako se, primjerice, na dva tjedna odbijaju osobe koje su preboljele COVID-19, računajući razdoblje od izlaska iz izolacije.

Asimptomatski bolesnici mogu darovati krv 14 dana od datuma uzimanja uzorka za testiranje, a oni koji su bili u samoizolaciji jer su bili kontakt zaražene osobe mogu darovati krv 14 dana nakon zadnjeg kontakta pod uvjetom da nisu razvili nikakve simptome.

Odgoda se ne odnosi  na osobe koje su cijepljene i/ili preboljele COVID-19, ali u slučaju naknadnog razvoja simptoma o tome odmah moraju obavijestiti ustanovu koja je prikupila krv. Postoje i odgode nakon cijepljenja.