Izbornik
Naslovnica Županije
Bolje funkcioniranje i sigurniji promet

Boban: Ovim činom počinje izgradnja novog ulaza u Split

Ugovor za projekt spojne ceste potpisali su predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i direktor China Road and Bridge Corporationa za srednju i istočnu Europu Yang Dong
1/3
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
Predsjednik Uprave HC-a Josip Škorić i direktor CRBC-a za srednju i istočnu Europu Yang Dong potpisali su ugovor za spojnu cestu Vučevica – D8 koji uključuje tunel Kozjak. Izvođač se dokazao na Pelješkom mostu

Ugovor za projekt spojne ceste čvor Vučevica na autocesti A1 – čvor na državnoj cesti 8 koji uključuje izgradnju tunela Kozjak potpisali su u zgradi Splitsko-dalmatinske županije predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i direktor China Road and Bridge Corporationa za srednju i istočnu Europu Yang Dong. Škorić je usporedio događaj s potpisom ugovora za izgradnju Pelješkoga mosta.

Strateški Vladin projekt
– Vjerujem da ćemo s kineskim partnerima surađivati uspješno savladavajući sve izazove koji se nađu pred nama. Razvojem cestovne infrastrukture stvaraju se prilike, povezuju zajednice, unapređuje se kvaliteta života svih građana. Upravo je zbog toga zadatak svih nas ceste, tunele i mostove gledati očima građana, posebice lokalnog stanovništva kojima ovaj tunel promiče gospodarski razvoj, skraćuje vrijeme putovanja i podiže sigurnost prometa – rekao je Škorić. Riječ je o istom izvođaču koji je izgradio Pelješki most.

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban naglasio značaj projekta za cijelu Splitsko-dalmatinsku županiju.

– Svi znamo kolika je velika želja za ovim projektom. Projektom tunela Kozjak želimo na zapadnom dijelu razviti turizam, gospodarstvo, ali i unaprijediti demografsku sliku. Želim zahvaliti Vladi RH koja je ovaj projekt uvrstila među strateške projekte. Zahvaljujući našoj vjeri u realizaciju ovoga projekta, mi smo strateški s Vladom i ministarstvima pokrenuli važne projekte na tom zapadnom dijelu naše županije – rekao je župan i podsjetio kako je od otvaranja tunela Sveti Ilija, koji spaja Imotsku krajinu i Makarsku rivijeru, proteklo gotovo 10 godina, a Imotska krajina doživjela je turistički i demografski bum.

– Pripremat ćemo i druge važne infrastrukturne prometne aktivnosti. Danas ovim činom počinje izgradnja jednog velikog, mega projekta, a to je izgradnja drugoga ulaza u Split – zaključio je Boban.

Direktor China Road and Bridge Corporationa za srednju i istočnu Europu Yang Dong rekao je kako mu je izuzetno drago što se danas potpisuje ovaj ugovor i zahvalio je na povjerenju Vladi i Hrvatskim cestama.

– Razumijemo što ovaj projekt znači, kao i dugogodišnju želju građana za izgradnjom ovoga projekta. Kolege u Pekingu bili su vrlo sretni kad su saznali da nam je dodijeljen ovaj zahtjevan projekt. Kao i na Pelješkom mostu, i ovdje ćemo pokazati profesionalnost i odgovornost. Iščekujem suradnju sa zajednicama u Splitu i okolici, kao i s našim partnerima – rekao je Dong.

Veleposlanik NR Kine u RH Qi Qianjin istaknuo je kako se raduje što će ovaj projekt izvoditi CRBC.

– U ime veleposlanstva čestitam ovoj kompaniji na ponovnoj suradnji s Hrvatskim cestama. Visoko cijenim što Vlada i Županija pridaju važnost suradnji Kine i Hrvatske. Projekt Vučevica je još jedan važan projekt nakon što je uspješno dovršen Pelješki most. To je strateški projekt u Hrvatskoj koji je i model suradnje između Kine i Hrvatske – izjavio je veleposlanik te dodao da je kineskim poduzećima velika čast raditi na ovakvim projektima u Hrvatskoj.

Bolje i sigurnije prometovanje
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je kako je ovo još jedan veliki ugovor o realizaciji cestovne infrastrukture u Hrvatskoj.

– Projekt podrazumijeva novu cijev tunela i priključak na državnu cestu D8 što će pomoći u boljem funkcioniranju i sigurnijem prometovanju u gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji – rekao je Butković.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković rekao je kako je ovo potpora Vlade infrastrukturnim projektima u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

– Ovo predstavlja novu žilu kucavicu za naš drugi najveći grad. Predstavlja i potpuni fokus hrvatske Vlade na Splitsko-dalmatinsku županiju u idućem razdoblju. Dobro smo pogledali kartu Hrvatske i koji su to pravcima koje moramo riješiti u godinama pred nama. Hrvatska ima snage za realizaciju ostalih ključnih projekata kroz koje ćemo realizirati sve što je bitno. Ovom iskazujemo povjerenje i poslovnu suradnju koja je uspostavljena između Hrvatskih cesta i China Road and Bridge Corporationa – zaključio je Plenković.

HRABROST I POŽRTVOVNOST Članovi Javne vatrogasne postrojbe i DVD-ova stup su samoborske civilne zaštite Dodijeljena priznanja zaslužnim vatrogascima Sanirali štetu od nevremena i obranili grad od poplave Kroz sva tri dana posjetitelji su uživali u vinskim radionicama koje su održane u Žitnici Posjetitelji uživali u vinima, ambijentu i programu Trideseti rođendan Dana vina s novim, modernijim konceptom Domaćin ovogodišnje svečanosti bila je Udruga umirovljenika općine Marija Gorica Međunarodni dan starijih osoba Oni su svoje odradili, sada je vrijeme da se opuste i zabave