Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
virovitičko-podravska županija

"Brzom cestom do Zagreba stizat ćemo za sat vremena, to otvara vrata gospodarstvu"

Igor Andrović
1/2
Foto: Kristijan Toplak
Nama je potpuno nebitno gdje tko živi, u malenom selu ili velikom gradu, uvjeti za život moraju biti jednaki, ističe župan Igor Andrović

Igor Andrović, virovitičko-podravski župan, prototip je modernog političara, ističu njegovi suradnici, uvijek je s ljudima i na terenu. U slobodno vrijeme niže kilometre, godišnje pretrči nekoliko maratona, a ovih dana se najviše veseli jednoj dionici koja se zove "Mrka trka". Trčat će se u povodu Dana Virovitičko-podravske županije ulicama Virovitice, nakon zalaska sunca. Za njezino uvodno izdanje prijavljeno je nekoliko stotina natjecatelja, među kojima će biti i župan.

Ususret Danu županije, župan Andrović osvrnuo se na realizirane, ali i planirane projekte. Jednim se posebno ponosi. Tri desetljeća pričalo se o brzoj cesti prema Zagrebu, a prva lopata zakopana je u Androvićevu mandatu. Na dionici od Virovitice do Špišić Bukovice bageri i kamioni rade punom parom kako bi se od Virovitice do Zagreba u bliskoj budućnosti stizalo za 60 minuta, umjesto dosadašnjih 90 minuta u najboljem slučaju.

– Radovi traju i više nema stajanja. Mi "guramo" s naše, a radi se i s bjelovarske strane. Željeli smo je prije, no tek je u mandatu premijera Andreja Plenkovića ta priča dobila punu podršku. Brzom cestom do Zagreba stizat ćemo za sat vremena, a to otvara dodatne mogućnosti poduzetnicima i gospodarstvenicima. Kad gledamo neke druge sredine, vidimo da su im kvalitetne i brze prometnice otvorile neke nove perspektive, donijele nove investitore. Taj dodatni zamah i nas čeka – govori župan Andrović.

U planu je, navodi, niz novih projekata. Za Centar za pametnu poljoprivredu ishođena je građevinska dozvola, a prema njoj ide i sušionica povrća u Virovitici. Prošli tjedan potpisan je ugovor za izradu projektne dokumentacije za sustav navodnjavanja Čađavica, a sličan scenarij očekuje i sustave Lukač, Đolta II., Zdenci, Čačinci – Crnac… Okončani su posljednjih dana radovi na sustavu Kapinci – Vaška II. Kada svi spomenuti sustavi budu završeni, i uz već tri koja su u pogonu, dakle Kapinci – Vaška, Đolta i Novi Gradac – Detkovac, Virovitičko-podravska županija imat će oko 10.000 hektara navodnjavanih površina.

– Bez navodnjavanja neće biti ozbiljnog bavljenja poljoprivredom. Mi stvaramo preduvjete, a naši poljoprivrednici to sve više prepoznaju pa je korisnika dosadašnjih sustava gotovo trostruko više nego lani – dodaje.

Nove škole

Nadalje, s prvim danom školske godine u četiri osnovne škole u županiji počinje cjelodnevna nastava.

– Dajemo pozitivan i potvrdan odgovor jednoj od najvećih reformi u području školstva – cjelodnevnoj školi. Od 4. rujna učenici četiriju naših škola, "Ivan Goran Kovačić" u Zdencima i Gornjem Bazju, Suhopolju, Voćinu i "August Cesarec" u Špišić Bukovici, započinju školsku godinu kao godinu velikih promjena. Te škole bit će obnovljene, suvremeno opremljene, a učenici će dobiti mogućnost drukčijeg modela odgoja i obrazovanja, učenja i poučavanja koji smo dosad mogli vidjeti samo u drugim zemljama EU – ističe.

Ulaganje u školstvo se nastavlja, u planu su nove dvorane, škole...

– Planiramo nove sportske dvorane u Suhopolju, Novoj Bukovici, Ćeralijama, kod OŠ Josipa Kozarca u Slatini. Tu je i nova Gimnaziju sa zvjezdarnicom i sportskom dvoranom u Virovitici. Novu osnovnu školu sa sportskom dvoranom planiramo i u Pitomači, novu OŠ u Orahovici. Tu su i rekonstrukcije škola u Gradini, Maloj Črešnjevici, Čađavici, Novoj Bukovici, Okrugljači, OŠ Eugena Kumičića u Slatini. Provodimo i projekt Regionalni znanstveni centar panonske Hrvatske u kojem sudjeluju naše dvije škole, u Slatini i Suhopolju, kojim će se u OŠ Josipa Kozarca uspostaviti i opremiti podružnica regionalnog znanstvenog centra u STEM području. Naši učenici već danas imaju uvjete kao djeca u Zagrebu. Bili smo prva i jedina županija u RH koja je, kad je počeo projekt besplatne prehrane za sve osnovnoškolce, u svakoj matičnoj školi imala i kuhinju i blagovaonicu. Stipendije za srednjoškolce i studente svake godine dodatno povećavamo, a ove godine izdvojili smo 135.000 eura. Uveli smo i novu mjeru sufinanciranja karte za prijevoz vlakom svim studentima koji imaju prebivalište na području Županije i za tu mjeru izdvojili oko 70.000 eura - iznosi župan.

Počela je i obnova rodilišta u Općoj bolnici Virovitica.

– Za devet mjeseci imat ćemo novo, moderno, funkcionalno rodilište za nove generacije. Kako bi liječnici ostali raditi kod nas, na subvencije stambenih kredita i najamnina stanovanja liječnicima izdvojili smo gotovo 300.000 eura u posljednjih pet godina. Dajemo subvencije poduzetnicima, obrtnicima, gospodarstvenicima. Dodatno izdvajamo sredstva i za poduzetničke subvencije, kreditne linije za sjetvu ili poduzetničke ideje. Ove godine smo za potpore poduzetnicima, gospodarstvenicima i obrtnicima isplatili gotovo 420.000 eura. Uz podršku države, koja je velika i izdašna, na nama je da, tamo gdje možemo, stvaramo još kvalitetnije uvjete za život mladih obitelji, još bolje uvjete školovanja za njihovu djecu, još bolju sigurnost za malene u novim vrtićima. Tu su i besplatni udžbenici i radni materijali, besplatan prijevoz za učenike i studente – navodi župan Andrović.

Brzi internet

– Obnovljena je željeznička pruga prema Pitomači, taj projekt ide i dalje prema Varaždinu te Osijeku. Razvojem širokopojasnog interneta na području općina Crnac, Čačinci, Čađavica, Mikleuš, Nova Bukovica, Sopje, Voćin i Zdenci stvaramo uvjete da i ruralna područja imaju brzi internet. Potpuno nam je nebitno gdje tko živi, u malenom selu ili velikom gradu, uvjeti za život moraju biti jednaki. Recimo, na početku mandata smo zacrtali da svako naselje mora imati asfaltiranu cestu, jer to nije luksuz već potreba. I taj projekt završavamo pa tako spajamo asfaltom Gornje Viljevo s ostalim dijelovima općine Nova Bukovica i Babinu Goru s Pivnicom. Nekima su to naoko mali projekti, ali ono što je nama brza cesta prema Zagrebu, njima je to asfalt kroz njihovo naselje – ističe župan. Sagradili su, kaže, i Centar za podršku, savjetovanje i osnaživanje, tzv. sigurnu kuću.

– U Voćinu će se graditi Centar za starije osobe u kojem će smještaj naći 73 korisnika. U tijeku je gradnja dječjih vrtića u Novoj Bukovici i Orahovici te dogradnja u Špišić Bukovici. Novi vrtići gradit će se i u Mikleušu, Slatini... Brinemo se o svima, od najmlađih do najstarijih, a to je uostalom i naša obveza, jer sve što danas napravimo ostavit ćemo u nasljeđe našoj djeci. Nama je jedina zadaća da im ostavimo još bolji svijet – zaključuje Andrović.

Turistička renesansa županije

Turizam na kontinentu bilježi konstantan rast. Primjerice, hotel Kurija Janković, koji je obnovljen europskim i novcem Virovitičko-podravske županije, od 2016. do danas imao je 24.500 noćenja.

– To je dokaz da smo, kad smo kretali u obnovu naših dvoraca, bili na pravom putu i s jasnom vizijom. Sve naše destinacije bilježe rast čposjećenosti - i Park prirode Papuk u cjelini, i Dravska priča, i Posjetiteljski centar Križnica. Gradski muzej Virovitica je najbolji slavenski muzej, Slatinu posjećuje sve više turista, a Orahovicu, uz prekrasno jezero, tek očekuje turistička renesansa. Dvorac Janković u Suhopolju je hit-destinacija, a u budućnosti, uz uređeni podrumski dio, obogatit ćemo ponudu i wellness programom, vinotekom, a u sve još više uključiti i lokalne proizvođače. Očekujemo i završetak Centra za kulturu zdravlja Dvorac Janković u Cabuni. Voćin ima prekrasan Geo centar, a imat će i rekreacijsko-turistički sadržaj na području Klokočevca gdje će niknuti restoran, bungalovi, uredit će se postojeće jezero… Bit će to turistička rapsodija pod Papukom – ističe župan Andrović.

NA KROVU Dravske priče postavit će se fotonaponska elektrana, nadogradit će se multimedija i postojeći hologrami, izgraditi nova dječja igrališta Cijeli prostor je dio europske ekološke mreže – Natura 2000 Dravska priča – nezaobilazna destinacija na Plemićkoj ruti Pripremni radovi već su počeli, a ovih dana kreće rekonstrukcija i adaptacija Virovitičko-podravska županija Rekonstrukcija rodilišta da bi majke i djeca imali bolje uvjete Naši sustavi navodnjavanja, na kojima iz godine u godinu imamo sve više korisnika, za koje smo u stopostotnom iznosu dobili europska sredstva, već pridonose većim prinosima naših poljoprivrednika Sigurnost i uvjeti za bavljenje poljoprivredom Oko 3000 hektara se navodnjava. To ostaje budućim naraštajima