Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
U Dugom Selu obilježen Dan dobrovoljnih darivatelja krvi

Darivateljima krvi zahvalnice za višestruko iskazanu humanost

Foto: Zagrebačka županija
U Hrvatskoj je 150 tisuća aktivnih darivatelja krvi

Obilježavajući Dan dobrovoljnih darivatelja krvi, Društvo Crvenoga križa (DCK) Zagrebačke županije organiziralo je u Dugom Selu svečanost na kojoj su darivateljima dodijeljene zahvalnice za višestruko iskazanu humanost. Primile su ih osobe koje su krv darovale 50, 75, stotinu i više puta, a dodijeljene su i obiteljske te završne zahvalnice.

– Obitelj dobrovoljnih darivatelja krvi u Zagrebačkoj županiji sve je veća – rekao je zamjenik župana Damir Tomljenović zahvalivši svima koji plemenitim činom spašavaju živote.

Samo u ovoj godini akcijama dobrovoljnog darivanja krvi u Zagrebačkoj županiji pristupila su 284 nova darivatelja, a predsjednik DCK Zagrebačke županije Ivica Cvetković istaknuo je da se iz godine u godinu premašuju očekivanja u broju prikupljenih doza krvi te da je lani prikupljeno 2200 doza više od planiranih 11 tisuća.

Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa, naglasio je da je u Hrvatskoj 150 tisuća aktivnih darivatelja krvi. Želja je da se dobrovoljnim darivateljima priključi što više mladih i žena s obzirom na to da je njihov udio sada oko 20 posto.

Svečanosti dodjele prisustvovali su i gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian, pročelnica županijskog UO za zdravstvo, socijalnu 
skrb i hrvatske branitelje Ksenija Čuljak, dr. Tatjana Mušlin iz Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, ravnateljica DCK 
Zagrebačke županije Drinka Sopta i brojni drugi uzvanici.