Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Što se tiče luka i lučke infrastrukture, od 13 projekata osam ih je već završeno

Dobroslavić: I dalje smo u vrhu po povlačenju sredstava iz EU

storyeditor/2024-03-15/skupstina-110324-1.jpg
Foto: DNŽ NA SKUPŠTINI se raspravljalo o županovu izvješću, o nastavku nekih započetih projekata, a vijećnici su usvojili i nekoliko odluka
Županijska skupština DNŽ-a prihvatila je županovo izvješće o radu za drugu polovicu 2023. godine te se usuglasila s rekonstrukcijom Kalosa kao i namjerom davanja novih koncesija

Na sjednici Županijske skupštine DNŽ-a župan Nikola Dobroslavić podnio je opširno izvješće o svom radu za drugu polovicu 2023. godine, a osvrnuo se i na projekte koji se trenutno provode.

Autocesta do Dubrovnika

– Autocesta do Dubrovnika i brza cesta do Zračne luke Ruđer Bošković projekti su na kojima aktivno i kontinuirano radimo, očekujemo nastavak realizacije brze ceste od Perne do Brijeste, a obilaznica Orebića je u realizaciji. Što se tiče lučke infrastrukture, imamo 13 projekata od čega je osam završeno – rekao je Dobroslavić te dodao kako je završena i energetska obnova Učeničkog doma Dubrovnik, obnova sportske dvorane Gimnazije Dubrovnik, a pred početkom realizacije je nova zgrada OŠ Cavtat.

– Što se tiče poljoprivrede, radimo na brani na Neretvi, sustav GLOG je u funkciji, idemo u projekt Pokušališta za agrume. Nadalje, Centar za gospodarenje otpada Lučino razdolje ide dalje i bit će gotov do kraja 2025. godine. To je krucijalni projekt koji će nam osigurati da nam se ne dogodi napuljski scenarij. Trajna Sigurna kuća je završena, to je poboljšana varijanta nakon privremenog rješenja, projekt Kalosa za koji su osigurana sredstva ide u realizaciju. Radili smo na energetskoj obnovi OB-a Dubrovnik, osigurali smo sredstva, što znači de facto obnovu cijele bolnice. I ove sezone imali smo turističke timove – naveo je župan Dobroslavić i istaknuo kako je DNŽ i dalje u vrhu po povlačenju sredstava iz EU fondova.

– Županija danas, kroz naše Upravne odjele i Ustanove, provodi 41 projekt EU, ukupne vrijednosti 166 milijuna eura. Imamo novi instrument Program za otoke i tu nam je dostupno 28 milijuna eura bespovratnih sredstava. Za branitelje je kroz razne kanale izdvojeno ukupno 346 tisuća eura, isplatili smo božićnice za 2236 umirovljenika. Na našu inicijativu Zračna luka u Čilipima sada nosi ime našeg velikog znanstvenika Ruđera Boškovića. Zaštita okoliša i dalje je naša zadaća i zato se suprotstavljamo ZL-u Trebinje i želimo korekciju projekta Gornjih horizonata – zaključio je župan Dobroslavić.

Za Kalos osiguran novac

Pročelnica UO-a za zdravstvo, obitelj i branitelje Đurđica Popović istaknula je kako je odlukom od 21. veljače 2024. Ministarstvo turizma i sporta prihvatilo financiranje rekonstrukcije specijalne bolnice Kalos u funkciji zdravstvenog i wellness turizma.

– Osigurana su sredstva u iznosu od 9,1 milijuna eura, od čega su bespovratna sredstva 8,4 milijuna eura, a vlastiti udio je 7,56 posto – rekla je pročelnica Popović.

Vijećnici su usvojili i Odluku o namjeri davanja koncesija za bavljenje akvakulturom u Malostonskom zaljevu i Malom moru za 11 novih polja, kao i Odluku o namjeri davanja koncesije za gospodarsko korištenje kupališta ispred Hotela Lafodia na otoku Lopudu.

Vrtić Vinkovci VINKOVCI Novi vrtić još je jedan projekt koji ostaje u nasljeđe Vinkovčanima Antun Han- Matica umirovljenika Izborna skupština Antun Han na čelu Matice umirovljeničkih udruga Automobili za škole EKSPERIMENTALNI PROGRAM Uručena vozila za pet škola uključenih u program cjelodnevne nastave