Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
međimurska županija

Gradit će se kampus koji će zapošljavati mlade stručnjake

Investirat će se više od šest milijuna eura do 2025. u gradnju i opremanje visokotehnoloških laboratorija, proizvodnih pogona i uredskih prostora, a u prvoj fazi razvoja primit će 150 zaposlenika
Foto: Međimurska županija
Do 2025. godine Framos će investirati oko šest milijuna eura u gradnju i opremanje visokotehnoloških laboratorija, proizvodnih pogona i uredskih prostora

U poduzetničkoj zoni u Čakovcu položen je kamen temeljac kampusa međunarodne tvrtke Framos. Tvrtka koja ima podružnicu u Čakovcu specijalizirala se za vizijske sustave i komponente koje omogućavaju pametnim strojevima da vide i razmišljaju, a prisutna je na svjetskom tržištu od 1981. godine. Sjedište tvrtke je u Njemačkoj, a osim u Čakovcu, urede ima i u Zagrebu te u Kanadi. Polaganju kamena temeljca prisustvovali su Andreas Franz, šef Framos grupe, Markus Walluschnig, direktor nabave i proizvodnih operacija, Damir Dolar, direktor odjela za "embedded inženjerstvo", župan Matija Posavec i Ljerka Cividini, gradonačelnica Čakovca.

Pametni uređaji

Gradnja kampusa rezultat je, kako je rečeno, rasta tvrtke i potrebe za povećanjem proizvodnih kapaciteta, novim i tehnološki naprednijim laboratorijima te prostranijim uredima za ugodniji rad sadašnjih i budućih zaposlenika.

Najveće ulaganje u povijesti Framosa učetverostručit će proizvodne kapacitete kako bi se odgovorilo na potrebe brzorastućeg tržišta kognitivnih sustava, jezgre AI revolucije.

– Megatrend pametnih uređaja zahvatio je sve sektore, od medicine i poljoprivrede do autonomnih vozila, tehnologija pametnih gradova i kućanskih aparata, stvarajući veliku potražnju za proizvodima i uslugama iz spektra naše djelatnosti – kažu u kompaniji. Trenutna površina tvrtkinih prostora u Čakovcu obuhvaća 1000 četvornih metara, a zapošljava 70 ljudi. Novi će kampus obuhvaćati 3500 kvadrata, a gradi se na površini od oko 10.000 četvornih metara. Do 2025. godine investirat će više od šest milijuna eura u gradnju i opremanje visokotehnoloških laboratorija, proizvodnih pogona i uredskih prostora. U prvoj fazi razvoja, kampus će moći primiti 150 zaposlenika. Pri projektiranju se vodilo računa i o budućnosti tvrtke pa je dizajn zgrade takav da se prema potrebi jednostavno može proširiti. Dodatnim laboratorijima, proizvodnim i uredskim prostorima, kampus će dugoročno podržati planiran razvoj i rast tvrtke.

– Ovom investicijom planiramo povećati proizvodne kapacitete, potaknuti daljnji tehnološki napredak naše tvrtke i učvrstiti svoju poziciju na međunarodnom tržištu embedded vision tehnologija. Novi će nam prostor optimizacijom poslovnih procesa omogućiti bolju efikasnost i veći volumen poslovanja. Ulaganje u Međimurje naš je doprinos razvoju hrvatske i europske hi-tech industrije – rekao je Markus Walluschnig.

Doprinos poduzetnika

Župan Posavec istaknuo je da potvrda vrijednosti koncepta razvoja Centra znanja, kao i Metalske jezgre, znanstveno-istraživačke podrške metalskoj industriji i obrazovanju, dolazi direktno od onih kojima su ti koncepti i namijenjeni.

– Međimurska županija nastavlja stvarati još bolje uvjete za poduzetnike s osobitom pažnjom kada je riječ o razvoju suvremenog inženjeringa – naglasio je. Gradonačelnica Cividini rekla je da su takvi projekti važni za zadržavanje mladih stručnjaka.

– Posebno je važno što otvara nove mogućnosti mladim, školovanim Čakovčanima i Međimurcima. Svi mi u manjim gradovima nastojimo upravo visokoobrazovane stručnjake zadržati kod sebe, a odlično je kad nam se u tome ovakvim investicijama pridruže i poduzetnici – rekla je. Preseljenje u kampus planirano je za kraj 2024. godine.

DIONICA zahtijeva rekonstrukciju u cilju sigurnosti i više razine kvaliteta prometa u ovom dijelu Međimurja MEĐIMURSKA ŽUPANIJA Više od 743.000 eura za cestu i stazu dugu 2222 metra U INVESTICIJU je uključena obnova asfalta, obnova konstrukcija i nabava novih tabli, koševa i klupa Investiranje u sportske terene u Ivanovcu "Hvala što ste našu djecu maknuli od televizora, mobitela i računala" Novi dom Ravnomjeran razvoj cijelog Međimurja