Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Olakšat će se zaposlenim roditeljima

Gradnja prvog dječjeg vrtića na području Martinske Vesi

U naselju Strelečko počela je gradnja prvog dječjeg vrtića na području općine Martinska Ves
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

U naselju Strelečko počela je gradnja prvog dječjeg vrtića na području općine Martinska Ves. Gradnja se financira iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.–2020., a vrijednost radova je 767.647,49 eura.

– Pokazalo se da je izvođenje radova skuplje od sredstava koja je Općina osigurala putem Ministarstva poljoprivrede, tako da smo mi osigurali 100.000 € za gradnju ovog vrtića. Znamo da postoji velika potreba za vrtićima u cijeloj županiji. I Vlada RH također je to prepoznala, Nacionalnim planom oporavka i otpornosti osigurana su sredstva za gradnju novih vrtića. Ono što se uvodi jest to da Vlada snosi trošak smještaja djeteta u vrtiću, što će znatno rasteretiti jedinice lokalne samouprave, kao osnivače vrtića, a isto tako će omogućiti proširenje vrtićkih kapaciteta – rekao je župan Celjak.

– Činjenica da je riječ o prvom dječjem vrtiću na području općine dovoljno govori o važnosti ovog projekta za stanovnike. Roditelji su se snalazili na različite načine, u čemu im je pomagala i Općina s 1000 kuna po djetetu, ali nismo imali financijski kapacitet za vrtić – rekao je načelnik Stjepan Ivoš najavivši i mogućnost osnivanja jedne vrtićke skupine u samoj Martinskoj Vesi.

Župan Celjak podsjetio je i kako su pokrenuli pilot-projekt županijskog vrtića pa grade vrtić u Rimskoj 19 u Sisku, za 47 djece. Očekuje se da će vrtić s pojačanim programom stranog jezika, sporta, matematike, glazbene kulture biti gotov u idućoj godini.

Dionica je osobito važna za stanovnike Tišine Erdedske i Setuša, zbog dnevnih migracija prema Sisku Asfaltirano 2250 metara ceste u Tišini Erdedskoj Ovu cestu će koristiti lokalno stanovništvo i brojni OPG-ovci Edukativno-prezentacijski centar NATURA SMŽ nalazi se na području grada Petrinje i otvoren je proljetos, a u sklopu projekta izgrađen je posjetiteljski centar Jedina županija koja je odnijela pobjedu u dvije kategorije Sisačko-moslavačkoj županiji dvije nagrade za najbolji EU projekt u Hrvatskoj Novoizgrađena cesta stanovnicima ovog područja poboljšat će kvalitetu života, ali i jamčiti ostanak Ulaganja u ruralne krajeve županije Dva milijuna eura za cestu na području Petrinje