Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Obilježen Dan jedinstvenog europskog broja 112

Lani u Brodsko-posavskoj županiji 35 tisuća poziva na broj koji spašava život

NA TRADICIONALNOM rekreativnom trčanju sudjelovalo je više od stotinu pripadnika žurnih službi, rekreativaca i građana
1/7
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Više od stotinu pripadnika žurnih službi, rekreativaca i građana sudjelovalo je na tradicionalnom rekreativnom trčanju koje je u sklopu obilježavanja Dana jedinstvenog europskog broja 112 i Međunarodnog dana civilne zaštite trinaestu godinu zaredom održano u Slavonskom Brodu. Jedan je to od načina na koje organizatori iz Ravnateljstva civilne zaštite i Brodsko-posavske županije nastoje podsjetiti građane na važnost broj 112, putem kojega na jednostavan, siguran i učinkovit mogu dobiti pristup hitnim službama.

U sklopu akcije održana je i prezentacija opreme žurnih službi – policije, vatrogasaca, hitne medicinske pomoći, HGSS-a, Crvenog križa te ronilačkog, radioamaterskog i aerokluba.

– Nalazimo se na zahtjevnom području. Kroz cijelu županiju prolazi autocesta, puno je tu različitih kriznih situacija tijekom godine. Žurne službe su uvijek tu. Treba im zahvaliti. Uz profesionalce, tu su i volonteri koji uistinu od srca pomažu drugima. Svi oni su dosad spasili velik broj ljudskih života, ali i spriječili znatne materijalne štete – rekao je župan Danijel Marušić.

Jedinstveni europski broj za hitne službe 112 u Hrvatskoj je uveden 11. veljače 2005. Prošle je godine u Hrvatskoj zabilježeno 1,96 milijuna poziva, od čega samo u Brodsko-posavskoj županiji oko 35 tisuća. Broj 112 dostupan je u svim članicama Europske unije i na njega se u svakom trenutku može besplatno zatražiti pomoć.

– Čestitam svim operaterima u sustavu 112, kako u Hrvatskoj tako i drugim europskim zemljama, koji zaista odrađuju zahtjevan i pohvalan posao. Oni su prvi kontakt prema onima koji su u potrebi, koji traže pomoć žurnih službi – rekao je Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite.

 

Prema projektnom zadatku, izgradit će se nova zelena tržnica s popratnim sadržajima – hladnjačom, skladištem, pakirnicom Kako će ubuduće izgledati "trbuh grada" Stiže moderna tržnica, a Podravkin dućan i tiskara se ruše O dvorani u Bregani priča se otkako sam pohađala osnovnu školu, kazala je P. Škrobot. Izrađena je projektna dokumentacija i ishođena građevinska dozvola, a projekt Kapaciteti se šire, Bregana dobiva novu dvoranu Za gradnju škola i vrtića milijunska sredstva iz EU fondova Zahvaljujući ovim subvencijama sigurna sam kako ima prostora i da plaće djelatnika u privatnim vrtićima uskoro budu usklađene s onima djelatnika gradskih vrtića i osnovnih škola – istaknula je Vinković Pomoć vinkovačkim maturantima Osigurane besplatne pripreme za državnu maturu