Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Donacija

Na dar Povelja Jurja IV. Zrinskog iz 1579. godine

Čakovec
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Zahvaljujući prof. dr. emeritusu Matiji Berljaku, posredstvom Zrinske garde, Grad Čakovec dobio je original uredskog primjerka Povelje Jurja IV. Zrinskog, kojom je Čakovec 1579. godine dobio trgovačke povlastice i postao jedan od samo 16 gradova u Hrvatskoj i Ugarskoj koji je dobio kraljevska gradska prava.

Prof. dr. Berljak do vrijednog originala došao je tijekom svojih istraživanja povijesti Međimurja i Čakovca. Povelja dokazuje da je Čakovec u to doba imao veliko značenje i povlašteni status među kraljevskim gradovima, a važna je i zbog proučavanja uloge Jurja IV. Zrinskog, o čijem djelovanju, kazao je, treba još dosta toga otkriti i napisati.

HZZ Tržište rada Trećina nezaposlenih starija od 50 Međimurec će ove godine okupiti sjajne ekipe: GNK Dinamo Zagreb, HNK Hajduk Split, FC Juventus, FC Aston Villa, FC Crvena zvezda, AC Sparta... 25. jubilarni međunarodni turnir Dolazi više od 320 mladih nogometaša iz 12 zemalja Zbog obilnih padalina i povijesno visokih vodostaja rijeka Mure i Drave sve službe Civilne zaštite pokazale su iznimnu spremnost reagiranja na izvanredne situacije Obrana od poplava Višegodišnje ulaganje u nasipe i kanale pokazalo je svrhu