Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Izdvajanja općine Vir

Na programe socijalne i pronatalitetne politike ide 10 posto proračuna

Foto: Općina Vir
Na Viru je najveći demografski rast u Hrvatskoj posljednjih 30-ak godina

Kako povećati natalitet i spriječiti daljnje demografsko propadanje Hrvatske? – pitanje je koje je proteklih tjedana ponovno dominiralo na nacionalnoj javnoj sceni, pa tako i u općini Vir.

Demografski skok na otoku koji sad ima 4780 stanovnika Do popisa 2021. na Viru će živjeti više od 5000 ljudi

Ondje naglašavaju da je baš uz najavu mnogih rješenja i strategija za nacionalnu demografsku revitalizaciju, otok Vir istaknut kao jedna od rijetkih sredina koja bilježi novu demografsku eksploziju i rast stanovništva. Riječ je o rastu od 57,7 posto u odnosu na posljednji popis 2011. Štoviše, od 1991. kada su na Viru živjela svega 862 stanovnika, sadašnjih 4780 čini najveći zabilježeni rast u Hrvatskoj u posljednjih 30-ak godina od nevjerojatnih 454,4 posto!

– Nema tajne formule i nema formule preko noći. Posljednjih 15 godina provodimo pronatalitetne mjere, jer smo od 60-ih godina do 1991. zabilježili pad stanovništva od 30 posto. Kako ne bismo nestali i doživjeli sudbinu drugih otoka, donijeli smo političku odluku da će nam demografska revitalizacija biti glavni cilj – istaknuo je načelnik Općine Vir Kristijan Kapović, objašnjavajući da upravo iz tih razloga Općina Vir deset posto proračunskih sredstva usmjerava u pronatalitetnu politiku.

Vir Sretan odmor Osvojio bicikl na biciklijadi Zadar – Vir pa ga darovao prijateljici

– Najveća mjera posljednjih 15 godina, izravno ili neizravno, bila je otvaranje novih 500 radnih mjesta uz još 500 sezonskih radnih mjesta. Druge su mjere samo nadogradnja te osnovne i najvažnije mjere. Tako imamo najveće rodiljne naknade u Hrvatskoj od 12.000 za prvo dijete do 192.000 za peto dijete, ili ukupno 372.000 kuna. Imamo također besplatni vrtić, besplatne udžbenike, zatim stipendije i školarine za studente i školarce, a svima se po završetku školovanja pruža prilika za pripravnički staž u općinskom sustavu i trgovačkim društvima s plaćom od 5700 kuna – istaknuo je načelnik Kristijan Kapović uz zaključak:

– Ovaj se demografski problem u Hrvatskoj neće riješiti preko noći, jer posljednjih 170 godina ona je emigrantska zemlja. Nama trebaju ljudi, odnosno moramo postati imigrantska zemlja u koju će dolaziti novi ljudi, radnici i njihove obitelji. Hrvatska svima mora postati atraktivna zemlja za život i rad.

Jednokratna pomoć Viranima će općina Vir isplatiti gotovo 400 tisuća kuna