Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Najuzorniji proizvođači mlijeka 2023. u Hrvatskoj

Nagrada za mliječnu farmu pripala je OPG-u Emine Burek

NA OPG-u Burek brinu se o 500 grla, a od toga je 200 muznih krava
Foto: Zagrebačka županija

Na stručnom skupu u organizaciji Hrvatske mljekarske udruge održanom u Križevcima nagrađeni su najuzorniji proizvođači mlijeka u Hrvatskoj, a dodijeljene su i Godišnje nagrade Mljekarskog lista u kategorijama "Mliječna farma 2023. godine" i "Najperspektivniji mladi proizvođač mlijeka u 2023. godini". U ime Zagrebačke županije dodjeli je nazočio pročelnik UO za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković.

Nagrada za mliječnu farmu 2023. pripala je OPG-u Emine Burek iz Mostara u općini Dubrava u Zagrebačkoj županiji, a za najperspektivnijeg mladog proizvođača u 2023. nagradu je primio Krunoslav Srbljinović iz Gorice, u općini Rasinja, u Koprivničko-križevačkoj županiji.

OPG Burek brine se o 500 grla, a od toga je 200 muznih krava. Preuzimajući nagradu Emina Burek je istaknula kako se puno toga promijenilo u mljekarstvu u proteklih 30-ak godina otkako se njezina obitelj počela baviti stočarstvom, a o tome najviše svjedoči pad broja gospodarstava koja se bave mljekarstvom. Govoreći o planovima, istaknula je da trenutačno ne planiraju širiti svoj stočni fond, nego je u tijeku robotizacija farme. Inače, svečanosti su nazočili dekanica Veleučilišta u Križevcima Marcela Andreata-Koren, koprivničko-križevački župan Darko Koren, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu stočne hrane Zdravko Barać, zamjenik ravnateljice HAPIH-a Krunoslav Karalić te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Josip Kraljičković. Uz njih na svečanosti su bili predstavnici mljekara, udruga uzgajivača i proizvođača mlijeka, članovi Uredničkog odbora i suradnici Mljekarskog lista, predstavnici Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Veleučilišta u Križevcima, predstavnici Fakulteta Agrobiotehničkih znanosti, predstavnici Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu i Hrvatskog veterinarskog instituta te brojni proizvođači mlijeka i drugi uvaženi gosti. 

U PROTEKLIH pet godina Zagrebačka je županija uz pomoć europskih sredstava energetski obnovila četiri zgrade osnovnih i srednjih škola te tri doma zdravlja VELIKO ULAGANJE Zagrebačka županija pokreće novi ciklus energetskih obnova PREMA INDEKSU razvijenosti Jedinice lokalne samouprave razvrstavaju se u osam skupina, pri čemu se u VIII. skupini nalaze iznadprosječno rangirane jedinice lokalne samouprave. zagrebačka županija Zagrebačka županija u top pet najrazvijenijih županija u Hrvatskoj OCIJENJENA su 44 uzorka, nijedan nije odbačen Izložba rakija Zagrebačke županije Šampion izložbe je Ivan Martinko s rakijom šljivovicom