Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
brodsko-posavska županija

"Naše sveučilište je rođeno, odrasta svakoga dana, a pomaci se vide"

NA OBILJEŽAVANJU Dana Sveučilišta dodijeljena je i Rektorova nagrada te priznanja najuspješnijim studentima.
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Sveučilište u Slavonskom Brodu, najmlađa javna visokoobrazovna institucija u Hrvatskoj, proslavilo je treću godišnjicu postojanja

Mi radimo ono što najbolje znamo i nastavit ćemo tako i dalje. Pomaci se vide, rekao je dr. sc. Ivan Samardžić, rektor Sveučilišta u Slavonskom Brodu, koje je upravo proslavilo svoj treći rođendan.

Najmlađa javna visokoobrazovna institucija u Hrvatskoj svoju je djelatnost počela obavljati 3. kolovoza 2020., kada je upisana u sudski registar, a jedinstvena je po grbu u kojem se nalazi lik najveće hrvatske spisateljice za djecu Ivane Brlić-Mažuranić. Nastala je spajanjem Veleučilišta u Slavonskom Brodu te Strojarskog fakulteta i dislociranog studija Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Atraktivni studijski programi

Na svečanoj sjednici Senata dodijeljen je počasni doktorat prof. dr. sc. Niki Majdandžiću. Najbolji hrvatski gimnastičar i najbolji student sportaš na sveučilištu Tin Srbić dobio je Rektorovu nagradu, a priznanja su dodijeljena i najuspješnijim studentima.

– Vrijeme u kojem živimo je vrijeme automatizacije, robotizacije, digitalizacije, umjetne inteligencije. Sve je to pretpostavka četvrte industrijske revolucije i mi moramo mijenjati i sebe i obrazovanje jer je promjena u životu ne samo gospodarstva nego i svakog čovjeka, da bi se prilagodili tim promjenama – rekao je Majdandžić.

Danas na brodskom sveučilištu studira 2200 studenata. Na sveučilištu kažu kako moraju biti realni i priznati kako su predviđanja da će imati 10.000 studenata bila prenapuhana. Međutim, ističu i da kao mlado sveučilište ima svoje prednosti, a to su fleksibilnost, bolja organizacija, bolja komunikacija sa studentima. Velika sveučilišta ne mogu se time podičiti.

Kroz atraktivne studijske programe kao što su strojarstvo, informatika i informacijske tehnologije, ekoinženjerstvo i zaštita prirode, učiteljski studij, rani i predškolski odgoj i obrazovanje i drugi trude se ponuditi mladima što bolji izbor.

Čekaju novi studentski dom

Trenutačno je pitanje svih pitanja studentski dom. Postojeći nije adekvatan i ako uskoro ne dobiju novi, teško je očekivati privlačenje domaćih i stranih studenata. Ugovor o rekonstrukciji i nadogradnji zgrade studentskog doma potpisan je u srpnju.

– Dijete se rodilo. Naše sveučilište je rođeno, ima tri godine, odrasta svaki dan. Možemo vidjeti kako napreduje. Lokalna i nacionalna zajednica treba to dijete prihvatiti, odgajati ga i ono će donijeti radost i novu vrijednost. Na tom djetetu je budućnost svih nas i, ako mi ne ulažemo u njegovo obrazovanje i ne posvećujemo mu pažnju, onda nećemo dobiti ono što svaki roditelj očekuje – istaknuo je rektor Samardžić.

Ispred Brodsko-posavske županije sjednici su nazočili predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić i pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu Anica Vukašinović.

autocesta Procijenjena vrijednost radova je 34,5 milijuna eura Uskoro sanacija 44 km autoceste A3 od Slavonskog Broda do Nove Gradiške PRIJEDLOZI izneseni na Skupštini usvojeni su većinom glasova, a prisegnula je i nova vijećnica U nepuna tri mjeseca u Hrvatskoj je usmrćeno 14 tisuća životinja Počinje promet živih svinja, za štete od nevremena 3,2 milijuna eura KOMEMORATIVNI skup održan je u znak sjećanja na akciju u kojoj je 1991. oslobođena vojarna Boje hrvatske nikada ne blijede Branitelji su sve stariji, a traže samo poštovanje i zdravstvenu skrb