Izbornik
Naslovnica Županije
KBC na 150.000 četvornih metara

Novi KBC Osijek jedan je od najvećih projekta u povijesti istoka Hrvatske

NAKON završetka projektne dokumentacije čeka se građevinska dozvola za novi KBC Osijek površine 150.000 četvornih metara sa 6 nadzemnih i 2 podzemne etaže, 1400 parkirališnih mjesta, 1300 kreveta i 38 kirurških dvorana
1/4
Foto: OBŽ
Provedena je priprema projektno-tehničke i studijske dokumentacije potrebne za strateški projekt izgradnje i opremanja novog KBC-a Osijek u Gackoj ulici

U prostorijama novog Objedinjenog hitnog bolničkog prijema KBC- a Osijek proteklog je tjedna održana završna konferencija projekta "Priprema strateškog projekta gradnje novog KBC-a Osijek".

Odrađeno u roku
Klinički bolnički centar Osijek, kao korisnik nepovratnih sredstava, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU potpisali su u travnju 2019. godine Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu projekta "Priprema projekta gradnje novog KBC-a Osijek". Ukupna vrijednost projekta iznosi 4,684.319 eura, od kojih je nepovratno 3,981.671 euro iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ostatak sredstava osigurava KBC Osijek iz vlastitih sredstava te Vlada RH i Ministarstvo zdravstva. Razdoblje provedbe projekta je od 1. svibnja 2019. do 31. prosinca 2023., a u sklopu kojega je provedena priprema projektno-tehničke dokumentacije i studijske dokumentacije potrebne za strateški projekt izgradnje i opremanja novog KBC-a Osijek u Gackoj ulici.

Foto: OBŽ

Tom je prigodom saborska zastupnica Nataša Tramišak naglasila epohalnost tog strateškog projekta, kako za Osječko-baranjsku županiju, tako i za cijeli istok Hrvatske. Posebno je istaknula pripremu projektno-tehničke i studijske dokumentacije koja je odrađena u zadanim rokovima i jamči povlačenje sredstava za financiranje gradnje novog KBC-a.

Darko Ojvan, direktor tvrtke Respekt-ing, istaknuo je kako je ovo vjerojatno najveći projekt u RH u protekloj godini koji je radila neka projektantska kuća te da je novi osječki KBC sedam puta veći od nogometnog stadiona Opus Arena. Internacionalni tim od 60 inženjera godinu dana intenzivno je radio i u roku isporučio izuzetno složenu dokumentaciju.

Sanja Pešić, pomoćnica ravnatelja za financijsko poslovanje KBC-a Osijek, napomenula je da je to jedina ustanova I. kategorije na istoku Hrvatske kojoj gravitira sedam zdravstvenih ustanova i oko 900.000 pacijenata za koje je cilj osigurati zdravstvenu infrastrukturu u skladu s važećim propisima i najmodernijim standardima na europskoj i nacionalnoj razini.

Slijedi građevinska dozvola
Nakon završetka projektne dokumentacije čeka se građevinska dozvola za novi KBC površine 150.000 četvornih metara koji će, među ostalim, imati 6 nadzemnih i 2 podzemne etaže, 1400 parkirališnih mjesta, 1300 kreveta i 38 kirurških dvorana.

– Novi Klinički bolnički centar jedan je od najvećih projekta u povijesti istoka Hrvatske, čija je gradnja vrlo kompleksna i drago mi je da se kroz etape realizira u zadanim rokovima. Riječ je o projektu koji istok Hrvatske čeka godinama i koji će po dovršetku pružit najsuvremeniju zdravstvenu skrb za gotovo milijun pacijenata koliko godišnje gravitira osječkom KBC-u. Ovakvim projektima, kao i projektima Županije poput Gospodarskog centra, Regionalnog distributivnog centra za voće i povrće i I. gimnazije mijenjamo vizuru grada i županije te unapređujemo kvalitetu života i rada naših sugrađana – rekao je župan Lukić.

Pravo na gradske stipendije ostvarilo je 68 učenika te 47 studenata Samobor Grad Samobor dodijelio 115 stipendija i oborio dosadašnji rekord Sveta Nedelja Ukinuli i plaćanje poreza na korištenje javnih površina Novom odlukom Grad smanjio porez na dohodak Tijekom javnog savjetovanja u većem dijelu prijedlozi su bili da Grad Kutina ne ide na povećanje poreza na dohodak. Kao gradonačelnik složio sam se s prijedlogom javnosti jer tome i služe javna savjetovanja, kaže gradonačelnik Kutine Zlatko Babić GRADONAČELNIK KUTINE ZLATKO BABIĆ: U 2024. želimo dovesti prve investitore u Industrijsko-logističku zonu