Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
virovitičko-podravska županija

Orahovica je najveće gradilište u Virovitičko-podravskoj županiji

Gradonačelnik Orahovice Saša Rister
1/2
Foto: Kristijan Toplak
Privode se završetku radovi na najvećem projekta Grada Orahovice, uređenju kompleksa Jezero – Hercegovac – Ružica grad

Uz trasu brze ceste koja se gradi od Virovitice prema Špišić Bukovici i koja će ovaj dio Hrvatske spajati s Bjelovarom i Zagrebom, Orahovica je najveće gradilište u Virovitičko-podravskoj županiji. Privode se tako završetku radovi na najvećem projektu Grada Orahovice, uređenju kompleksa Jezero – Hercegovac – Ružica grad. Uz sportske terene, bungalove, turistički vlakić koji će prometovati od središta prema Orahovačkom jezeru, bit će ovdje suvremeno odmaralište za djecu, a sve će to Orahovici trasirati put prema turističkoj perjanici Virovitičko-podravske županije. Vrijednost projekta je veća od 80 milijuna kuna i jasno je da će on promijeniti sliku ovog grada, ali i ovog dijela Hrvatske.

– Orahovica je dugi niz godina jedna od perjanica turizma na području Virovitičko-podravske županije. Brojne manifestacije, ali i bogata tradicija, kulturna baština, trasirale su joj taj put. Ovdje se godinama ulagalo, a ulaže se i dalje u turistički i gospodarski razvoj – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Kao što raste broj obrtnika na području cijele županije, tako je i u Orahovici. Otvorena je nova poduzetnička zona, na čijem je početku Poduzetnički inkubator Virovitičko-podravske županije, izgrađen europskim sredstvima, a u kojem se danas traži slobodno mjesto.

– Virovitičko-podravska županija u njemu, kao i u našim poduzetničkim inkubatorima u Virovitici, Slatini i Pitomači, plaća smještaj poduzetnicima početnicima, dajući im tako "vjetar u leđa" kako bi oni opstali na tržištu. Naši inkubatori su puni i to pokazuje poduzetničku inicijativu na ovom području – dodaje župan Andrović.

Dograđuje se vrtić

U skoroj budućnosti Virovitičko-podravska županija planira ovdje novu osnovnu školu, a trenutno se u Orahovici dograđuje dječji vrtić u kojem će biti 153 djece.

– Sva djeca koja su na listi čekanja naći će mjesto u tom vrtiću, a zaposlit ćemo i novih dvoje odgajatelja – kaže Saša Rister, gradonačelnik Orahovice, grada koji je ove godine proslavio 795. rođendan.

Vrtić je to koji se gradi sredstvima Ministarstva poljoprivrede, a radovi će završiti do kraja mjeseca. Do sada ih je na području Virovitičko-podravske županije izgrađeno deset, ovo će biti jedanaesti. Malo dalje od vrtića, niče nova tržnica. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU kroz Program podrške gospodarskoj revitalizaciji Slavonije, Baranje i Srijema, izdvojilo je za tržnicu četiri milijuna kuna, dok će Grad Orahovica osigurati ostatak do punog iznosa od gotovo šest milijuna kuna.

– U Orahovici će biti izgrađena nova natkrivena Gradska tržnica sa 477,70 kvadrata korisne površine, WC-om za kupce i integriranom sunčanom elektranom na krovu zgrade za potrebe tržnice. Izgradit ćemo i interni kolni prilaz s 19 parkirnih mjesta te nabaviti opremu i urediti zatvoreni prodajni prostor korisne površine 418,50 kvadrata. Iznimno sam ponosan na ovakve projekte jer to su oni projekti kojima se ulaže u ljude, što je najvažnije jer cilj nam je ostaviti ljude na ovim prostorima i omogućiti im da normalno žive. No, tu ne stajemo, ispred nas je niz "malih projekata". Kod nas će niknuti novo malonogometno igralište s umjetnom travom, fitness na otvorenom, započet ćemo i projekt rekonstrukcije javne rasvjete, uređenja nerazvrstanih cesta, ulica, nogostupa po gradu i prigradskim naseljima, uređenje dječjih igrališta i niz drugih projekata – zaključuje Rister.

Popularne manifestacije

Orahovica je grad u kojem stanuje Orahovačko proljeće, ali i Ferragosto jam, festival koji u kolovozu okuplja "najbolje od najboljeg" urbane scene Hrvatske i okolnih zemalja. Ovdje se pravi jedan od najboljih ginova u svijetu, Krešimira Kostelca, koji je s najvišim ocjenama osvajao medalje od Tokija do Londona. Kažu kako ovdje raste najbolja frankovka u Hrvatskoj, u svakom drugom dvorištu je nasad lješnjaka. Po povučenim EU sredstvima su četvrti grad u Hrvatskoj, gleda li se statistika "po glavi stanovnika", a po podacima koje je na temelju konsolidiranih proračuna objavila Fina.

Inače, u središtu grada je i Centar za dijagnostiku i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti u Orahovici, gdje već radi dentalni odjel, moderno opremljen i ukorak s novim svjetskim trendovima. U ordinacijama trenutačno svoju kliničku praksu obavljaju studenti završne 6. godine Fakulteta za dentalnu medicinu. Ovdje će u dvije smjene raditi oko 30 studenata kako bi se svim građanima osigurale stomatološke usluge, od osnovnog pregleda do svih dentalnih zahvata.

– Proljetos je ovdje svoje diplome dobilo 20 prvostupnika i 28 magistara fizioterapije Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo. Ništa nije važnije od zdravlja, a upravo područje grada Orahovice pruža brojne mogućnosti zdravog života i mjesta gdje se ljudi mogu posvetiti svom zdravlju i oporavku. Kada krajem ove godine bude svečano otvoren Centar za rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti, naš grad će postati slavonski centar kardiovaskularne rehabilitacije – zaključio je Rister.

Ivan Dodigović iz Košutarice kod Jasenovca dobitnik je "Zlatne žlice" "Zlatna žlica" Ivanu Dodigoviću Dobitnik "Zlatne žlice" za najbolji med dolazi iz Košutarice Igor Andrović Susret u Bruxellesu "Demografija je iznimno važno pitanje" majstori Položili ispit Diplome preuzeo 41 majstor