Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
brodsko-posavska županija

Platili smo laboratorijske nalaze, a rijetko koje potpore to obuhvaćaju

Odobrene su 174 potpore u ukupnom iznosu od 442.085,59 eura, a s korisnicima su potpisani ugovori
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
U velikoj vijećnici županijske uprave potpisani su ugovori o dodjeli potpora male vrijednosti za pokretanje, razvoj i unapređenje poslovanja

Ugovori o dodjeli potpora male vrijednosti za pokretanje, razvoj i unapređenje poslovanja poduzetnika Brodsko-posavske županije potpisani su u velikoj vijećnici Županijske uprave. Sredstva za provedbu ovog Javnog poziva u ukupnom iznosu od 442.100 eura osigurana su u županijskom proračunu.

Prihvatljivi podnositelji prijava bili su subjekti malog gospodarstva (mikro, mali i srednji), odnosno fizičke i pravne osobe (isključivo obrti i trgovačka društva) koji samostalno i trajno obavljaju dopuštene djelatnosti radi ostvarivanja dobiti, odnosno dohotka na tržištu.

Platila laboratorijske nalaze

Potpore su odobrene za kupnju alata, strojeva i opreme za obavljanje osnovne djelatnosti, kupnju dijelova postrojenja i opreme kojom se proširuju kapaciteti, kupnju mjernih i kontrolnih uređaja i instrumenata te nužne informatičke opreme i licenciranih računalnih programa, troškove opremanja poslovnog prostora i slično.

– Potpora mi je jako puno pomogla. Uspjela sam platiti laboratorijske nalaze za proizvode, grafičkog dizajnera i izradu internetske stranice. Sirovinu i ambalaže sami smo financirali. Rijetko koja potpora obuhvaća financiranje laboratorijskih nalaza koji su nam jako važni – rekla je Štefica Družijanić, vlasnica obrta za proizvodnju i fitoaromaterapiju u Starom Petrovom Selu, kojoj je dodijeljena potpora u iznosu od 5700 eura.

Intenzitet potpore može dosegnuti do maksimalno 50% prihvatljivih troškova, s tim da najviši iznos pojedinačne potpore može iznositi 6640 eura za korisnike u prerađivačkoj industriji, odnosno do maksimalno 50% prihvatljivih troškova, s tim da najviši iznos pojedinačne potpore može iznositi 3320 eura za korisnike u ostalim djelatnostima.

Odobrene su 174 potpore u ukupnom iznosu od 442.085,59 eura, a s korisnicima su potpisani ugovori o dodjeli.

Pozitivni trendovi

Župan Danijel Marušić izrazio je zadovoljstvo potpisanim ugovorima.

– Vjerujem da će potpore potaknuti poduzetnike da razviju i unaprijede poslovanje i da će prebroditi turbulentna vremena u kojima se nalazimo. Doista je teško predvidjeti gospodarsko stanje i ambijent u kojem rade, jer ne možemo predvidjeti krize koje dolaze. No bez obzira na to, naša županija bilježi rast broja zaposlenih i pozitivne gospodarske trendove, što nije zanemarivo. To znači da rad poduzetnika, uz potpore i klimu poslovanja, ima svoje učinke – istaknuo je Marušić.

Županijska uprava od Županijske skupštine tražila je odobrenje za povećanje sredstava za potpore s obzirom na velik broj pravovaljanih prijava na javni poziv pa je župan Marušić izrazio zahvalnost predsjedniku Županijske skupštine Peri Ćosiću i vijećnicima te kazao da će se voditi računa da iduće godine sredstva budu što veća.

REKORDER po broju darivanja je Branko Tomek iz Cernika Povelje zahvalnosti dobrovoljnim darivateljima krvi "Spasiti jedan život nešto je doista veliko, a ovi ljudi su spasili tisuće života" PRVI simulacijsko-edukacijski centar za upravljanje rizicima od katastrofa bit će u Sl. Brodu brodsko-posavska županija Grade edukacijski centar za brz i učinkovit odgovor na krizna stanja CENTAR će pokrivati područje četiri županije Zbog EU fondova okreću se novom konceptu U Regionalnom centru Šagulje zbrinjavat će 76 tisuća tona otpada godišnje