Izbornik
Naslovnica Županije
Analiza Fine

Poduzetnici više zapošljavali, a radnici više zarađivali

Dobri rezultati rada poduzetnika
Foto: Zagrebačka županija

Prema podacima godišnje analize Fine u Zagrebačkoj županiji u 2022. godini sjedište je imalo 10.356 poduzetnika kod kojih je bilo 69.929 zaposlenih, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje broja zaposlenih za 3699 ili za 5,6 posto. Prosječna mjesečna neto plaća iznosila je 7205 kuna, što je 10,4 posto više u odnosu na 2021. godinu.

Poduzetnici su u 2022. ostvarili ukupno 86 milijardi kuna prihoda, 19,9 posto više nego 2021., a ukupni su im rashodi porasli za 21,6 posto, na 81,5 milijardi kuna.

Dobit razdoblja u iznosu od 4,9 milijardi kuna viša je jedan posto, a gubitak razdoblja je porastao za 55,4 posto, na 1,3 milijarde kuna. Poduzetnicima Zagrebačke županije lani je uvoz povećan za 19,5 posto, na 22,8 milijardi kuna, a izvoz za 34,7 posto, na 18,8 milijardi kuna. U top 5 jedinica lokalne samouprave u Zagrebačkoj županiji prema kriteriju ukupnih prihoda nalaze se gradovi Velika Gorica, Sveta Nedelja i Samobor te općine Stupnik i Rugvica. Zagrebačka županija je u odnosu na druge županije na drugom mjestu prema iskazanim ukupnim prihodima i prosječnoj neto plaći, na trećem mjestu prema broju zaposlenih kod poduzetnika i ostvarenoj neto dobiti te na petom mjestu prema broju poduzetnika. 

Osim u glazbi, gosti će moći uživati i u bogatoj ponudi piva i pivskih jela na lokaciji festivala, ali i u brojnim karlovačkim restoranima koji će nuditi različita slana i slatka jela na bazi piva U karlovačkim restoranima nudit će se različita slana i slatka jela na bazi piva 36. Dani piva – dvije pozornice za glazbu, a tu je i pivo, hrana... Uz energetske obnove javnih zgrada u planu su i tribine za građane na temu obnovljivih izvora energije, osobito solarne energije Građani će se poticati da aktivnije sudjeluju u prelasku na obnovljivu energiju Postavljaju se tri nove solarne elektrane na javne zgrade U prvih sedam mjeseci 2023. godine zabilježen je prihod od prodaje Dubrovnik Passa od više od 6,3 milijuna eura, što je 364 tisuće eura više nego u cijeloj 2022. godini Jednodnevni, dvodnevni ili trodnevni Dubrovnik Pass Rekordni prihodi jedinstvene ulaznice Dubrovnik Passa