Izbornik
Naslovnica Županije

Poplave su uništile poljoprivredne nasade

NAKON POPLAVA područje Koševa i Vrbovaca pogodila je jaka tuča i izazvala velike štete
1/4
Foto: DNŽ
Župan Dobroslavić zbog šteta od poplave proglasio je elementarnu nepogodu za područje Ploča i Pojezerja

Župan Nikola Dobroslavić donio je odluku o proglašenju prirodne nepogode za područja Grada Ploča i Općine Pojezerje.

Procjena štete
Kako stoji u odluci, prirodna nepogoda proglašena je zbog poplave kojom su na navedenom području nanijete velike materijalne štete na poljoprivredi u razdoblju od 10. svibnja do 18. svibnja 2023. godine.

Sukladno članku 25. Zakona o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, obvezuju se Gradsko i Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda unijeti sve zaprimljene prve procjene štete u Registar šteta u Zakonom propisanom roku.

Poplavljeno područje u Dolini Neretve obišla je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Zajedno sa županom Nikolom Dobroslavićem i zamjenikom župana Joškom Cebalom ministrica je, u prostorijama Općine Pojezerje, prvo održala sastanak s gradonačelnikom Vrgorca Milom Hercegom, načelnikom Pojezerja Borislavom Dominikovićem te zamjenikom gradonačelnika Ploča Ivanom Marevićem.

Tema sastanka bile su nedavne poplave koje su uništile velike količine poljoprivrednih nasada na području tih jedinica lokalne samouprave.

Tunel kao rješenje
Najveći naglasak stavljen je na projekt tunela Birina, planirane investicije Hrvatskih voda kao jedinog rješenja koji će uvelike smanjiti posljedice prirodnih nepogoda, ali i rješenja kojim će biti zadovoljni svi stanovnici jezero-vrgorskog kraja. Projekt podržavaju i gradovi Ploče i Vrgorac, kao i Općina Pojezerje, a ministrica je naglasila kako on ima podršku i Vlade Republike Hrvatske te predložila zajednički sastanak svih dionika s predstavnicima Hrvatskih voda u Zagrebu.

Jednako tako, ministrica Vučković istaknula je kako će poljoprivrednicima, oštećenima u navedenim poplavama, biti isplaćene potpore te kako će se, uz pomoć svih raspoloživih službi, ubrzati procjena štete.

Riječi je bilo i o potporama za aktiviranje poljoprivrednog zemljišta, kao i kupnju zapuštenog.

Nakon sastanka ministrica Marija Vučković, župan Nikola Dobroslavić i zamjenik Joško Cebalo, u pratnji gradonačelnika Metkovića Dalibora Milana i njegova zamjenika Roberta Doke, obišli su područje Koševa i Vrbovaca koje je u vikendu za nama pogodila jaka tuča koja je uništila brojne kulture i izazvala velike štete. I Grad Metković će tražiti proglašenje elementarne nepogode.

Izložba se organizira s ciljem da se stočarima, stručnjacima i posjetiteljima prikažu dosezi u uzgoju pojedinih pasmina, da se stimulira uzgajivače stoke te u konačnici pridonese unapređenju stočarstva na ovom području Tradicija i trud uzgajivača Odabrana najbolja grla hrvatskog hladnokrvnjaka Iznad svega zahvala djeci koja su bila strpljiva u iščekivanju ovoga trenutka i otvaranja njihove sportske dvorane, poručio je Blaženko Boban Otvorene i dvije nove učionice Od Splita do Omiša nije bilo sportske dvorane. Danas je imamo Slavonija, Baranja i Srijem bit će domaćini vinskim znalcima, ocjenjivačima, novinarima, sommelierima i proizvođačima Slavonija, Baranja i Srijem bit će domaćini svjetskim vinskim znalcima od 13. do 17. lipnja Manifestacija Go GROW graševinu stavlja na svjetsku vinsku kartu