Izbornik
Naslovnica Županije
Za stanovništvo i lokalne OPG-ovce

Postavlja se asfalt na cesti od naselja Svinjičko do državne ceste

ZA UREĐENJE ove ceste Sisačko-moslavačka županija zatražila je suglasnost Grada Siska, pod čijom je cesta nadležnošću
1/2
Foto: SMŽ
Završavaju radovi na cesti dugoj 5,6 kilometara koju stanovnici sisačke Donje Posavine čekaju već više od 30 godina, a koja im život znači

U završnoj su fazi radovi na modernizaciji i sanaciji prometnice koju stanovnici sisačke Donje Posavine čekaju već više od 30 godina. Riječ je o cesti dugoj 5,6 kilometara od naselja Svinjičko do državne ceste D-36 u dijelu šume Brezovica. Ovaj tjedan završavaju radovi na postavljanju završnog sloja asfalta.

Povijesno ulaganje
S realizacijom ovog projekta, spajanja Donje Posavine i Moslavine, krenulo se na inicijativu župana Ivana Celjaka jer su stanovnici toga kraja godinama tražili sanaciju ceste za koju kažu da im život znači. Cesta je u nadležnosti Grada Siska, no kako se nikada nije asfaltirala, a prijeko je potrebna prije svega domaćem stanovništvu i lokalnim OPG-ovcima, Sisačko-moslavačka županija zatražila je suglasnost Grada Siska za ovu cestu kako bi je uredila i putem Županijske uprave za ceste izvršila povijesno ulaganje u ovom dijelu Posavine.

– Znajući da stanovnici Donje Posavine o ovoj cesti govore kao o cesti koja život znači, tražio sam rješenje kako bi Županija mogla urediti ovu cestu. Vidjevši koliko bi njezino uređenje pomoglo stanovnicima i ljudima koji na tome području imaju svoje OPG-ove, zatražili smo od Grada Siska ovu cestu kako bi je putem ŽUC-a napokon sanirali. Nakon što smo dobili suglasnost za uređenje, dobili smo i potporu Ministarstva poljoprivrede i ministrice Marije Vučković – istaknuo je župan Celjak.

Oduševljenje nisu krili ni stanovnici Svinjičkog, Gušća, Čigoća, Kratečkog, Lonje i drugih mjesta koji će sada puno brže stići do autoceste i Moslavine, a vjeruju da će modernizacija ove prometnice pridonijeti i većoj posjećenosti Parka prirode Lonjsko polje u kojem Sisačko-moslavačka županija obnavlja kuriju Oberhofer-Hangi u Čigoću koja će postati novi posjetiteljski centar.

Prepoznata važnost
Jedan od stanovnika Svinjičkog je i Ivica Grgurić koji ima svoj OPG, bavi se pčelarstvom te ističe da je župan Celjak jedini do sada prepoznao važnost ove prometnice.

– Modernizacija ceste znači jako puno u ekonomskom smislu stanovnicima koji ovdje žive, ali i za razvoj turizma i poljoprivrede. Mojim kupcima najveći problem bila je upravo cesta koja je bila makadamska, a sada će naši kupci napokon moći stići asfaltiranom cestom do nas OPG-ovaca – rekao je Grgurić.

ZA SUDJELOVANJE u obrani od poplava župan Ivan Anušić zahvalio je operativnim službama, Hrvatskim vodama, gradovima i općinama, kao i udrugama i samim građanima Radovi na uklanjanju posljedica visokog vodostaja Život uz rijeku vratio se u normalu, zbrajaju se štete od poplave Temelji dvorca datiraju iz 1811. godine što dovoljno govori o značaju obnove ove građevine Pročelje već mami poglede Radovi na Velikom dvorcu Pejačević privode se kraju SUDIONICI stižu iz Europe, Egipta i Kanade, a posjetitelji će moći vidjeti i izloženi bolid Formule 1 tima HAAS Formula Student Alpe Adria Poligon Mičevec domaćin je šestodnevnom spektaklu, a sudjeluje 50 bolida