Izbornik
Naslovnica Županije
Javnolinijski prijevoz postati dostupan svima

Prijevoz autobusom i do 90 posto jeftiniji, ovisno o zoni i kategoriji putnika

UGOVOR te sporazum o sufinanciranju Javne usluge prijevoza putnika u cestovnom prometu potpisani su proteklog tjedna u županijskoj vijećnici u Virovitici
1/2
Foto: Kristijan Toplak
Virovitičko-podravska županija četvrta je županija u Hrvatskoj koja uvodi javnu uslugu linijskog prijevoza, 49 županijskih i 31 međužupanijska linija, a potpisan je ugovor vrijedan 2,1 milijun eura

Virovitičko-podravska županija četvrta je županija u Hrvatskoj koja uvodi javnu uslugu linijskog prijevoza. Zahvaljujući sufinanciranju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Virovitičko-podravske županije i svih gradova i općina s područja županije, popust na cijenu karte iznosit će do 90 posto. Uvest će se 49 županijskih i 31 međužupanijska linija, a ukupno je to 1,389.947 kilometara. Putnike će prevoziti četvero prijevoznika – Čazmatrans promet d.o.o., Autoprijevoznik Željko Šubić, Panturist d.d., Čačinci trans d.o.o..

Hvalevrijedan potez
Tako će javnolinijski prijevoz postati dostupan svima po iznimno povoljnoj cijeni karte. Posebna je pažnja dana korisnicima prijevoza – učenicima, studentima, radnicima i umirovljenicima kroz znatne subvencije troškova karte, a ujedno je osiguran i kontinuitet povezanosti ruralnih krajeva, što je od velike važnosti za brojne stanovnike općina koje su udaljene od gradskih središta.

Ugovor te sporazum o sufinanciranju Javne usluge prijevoza putnika u cestovnom prometu potpisani su proteklog tjedna u županijskoj vijećnici u Virovitici.

Uvođenjem javne usluge, cijene jednosmjernih karata smanjuju se za do 50 posto, a cijena mjesečnih karata za do 90 posto, ovisno o zoni i kategoriji putnika.

– Ova javna usluga imat će veliku važnost za sve žitelje Virovitičko-podravske županije, pogotovo za mještane koji žive u ruralnim područjima. Na ovaj način uvodimo nove linije, nove usluge prijevoza autobusom, ali i obnavljamo neke stare linije koje su ugašene zbog nerentabilnosti. Prijevoznicima će biti osigurano dovoljno sredstava bez obzira na broj putnika u autobusu. Linije smo usuglasili s gradonačelnicima i načelnicima s područja županije, nakon njihovih prijedloga uvrstili smo ih u ovu javnu uslugu, dobili izračun koji je potreban prema broju kilometara za financiranje našim prijevoznicima i s uslugom smo već krenuli 15. lipnja – kazao je župan Igor Andrović.

Vrijednost ugovora prema utvrđenoj mreži linija iznosi 2,140.518 eura, od čega je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture osiguralo 75 posto sredstava, konkretno 1,605.388 eura, dok Županija u suradnji s općinama i gradovima sufinancira preostalih 25 posto, odnosno Županija sufinancira 267.564 eura i jedinice lokalne samouprave 267.564 eura.

Ministar Oleg Butković rekao je kako je ovo hvalevrijedan potez Virovitičko-podravske županije.

Velika prepreka
– Javnolinijski prijevoz putnika danas se u Hrvatskoj obavlja na komercijalnoj osnovi. To, naravno, predstavlja problem, pogotovo u sredinama gdje ima sve manje stanovništva i gdje nema komercijalne osnove. U konačnici dolazi do prekida linija, što je doista velika prepreka ljudima koji žive na tom području. Zbog svega navedenog osmislili smo Javnu uslugu prijevoza putnika i osigurali financijska sredstva – rekao je ministar Butković.

ZGRADA na Trgu hrvatskih branitelja uz impozantnu veličinu ima i bogatu povijest Najveći i najskuplji građevinski zahvat u Bjelovaru Zgrada Vodotehne bila je najzahtjevnija za konstrukcijsku obnovu OVE GODINE prijavljeno je za ljetovanje čak 169 učenika više, odnosno šest je osnovnih škola više nego prošle godine iskazalo interes za uključivanje u ovaj projekt Na besplatno ljetovanje u Splitsko-dalmatinsku župniju ide 833 djece PROJEKT pomaganja učenicima provodi se 20 godina i ove godine potpisano je najviše ugovora Potpisano čak 180 ugovora za stipendije Jedini u Hrvatskoj sufinanciraju deficitarna obrtnička zanimanja od 2003.