Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
U Ivanić-Gradu obilježen Dan hrvatskih branitelja

"Prisjećamo se hrvatskih vitezova i junaka koji su dali život za stvaranje sna o hrvatskoj državi"

Foto: Dražen Kopač
Zagrebačka županija ovaj dan slavi u spomen na 27. lipnja 1991., kada je uz rijeku Kupu na području Pokupskoga raspoređena 2. A brigada ZNG-a, kasnije 2. gardijska brigada Gromovi

Mimohodom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća poginulim braniteljima na spomen-obilježju u Ivanić-Gradu započelo je svečano obilježavanje Dana hrvatskih branitelja. Nakon te ceremonije je u župnoj crkvi sv. Petra služena misa za sve poginule i umrle hrvatske branitelje. Zagrebačka županija ovaj dan slavi u spomen na 27. lipnja 1991., kada je uz rijeku Kupu na području Pokupskoga 
raspoređena 2. A brigada ZNG-a, kasnije 2. gardijska brigada Gromovi.

U ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske obilježavanju je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

– Smatram da je važan preduvjet za kompletan odnos prema hrvatskim braniteljima ozračje u hrvatskom društvu i prepoznavanje uloge i doprinosa hrvatskih branitelja za slobodu koju danas imamo – naglasio je Medved.

Zamjenik župana i izaslanik predsjednika Sabora Ervin Kolarec rekao je da su branitelji najzaslužniji što danas živimo u samostalnoj i neovisnoj domovini.

– San o stvaranju hrvatske države branitelji su pretvorili u stvarnost. Danas se prisjećamo hrvatskih vitezova i junaka koji su dali svoj život za stvaranje tog sna. Županija kvalitetno surađuje sa svim braniteljskim udrugama s kojima radi na njihovu dobrobit, te će to nastaviti činiti i ubuduće – poručio je Kolarec.