Izbornik
Naslovnica Županije
Izvrsni turistički rezultati

Prvi put strani gosti brojniji od domaćih u omjeru 60:40

Od 1. siječnja do 30. srpnja ove godine OBŽ bilježi 142.627 noćenja, što je porast od 18 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine
1/2
Foto: OBŽ
Čini se da potencijale kontinentalne destinacije gosti sve više prepoznaju i sve više traže atraktivne sadržaje kojima mogu ispuniti vrijeme umjesto sunca i mora

Osječko-baranjska županija posljednjih godina u kontinuitetu bilježi izvrsne turističke rezultate. Rezultat je to kontinuiranog rada na razvoju destinacije zahvaljujući Turističkoj zajednici Osječko-baranjske županije, ali i niza potpora koje Osječko-baranjska županija kroz Upravni odjel za turizam, kulturu i sport osigurava svim poduzetnicima u turizmu.

Podizanje konkurentnosti
– Ove smo godine objavili tri javna poziva za potpore u ruralnom turizmu, za koje je iz proračuna ukupno izdvojeno 167.230,00 eura. Pozivi se odnose na unapređenje i razvoj, odnosno gradnju, dogradnju i proširenje objekata te smještajnih kapaciteta, ali i podizanja konkurentnosti i ulaganja u marketinške aktivnosti – rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Podatci e-Visitora na području Osječko-baranjske županije od 1. siječnja do 30. srpnja ove godine bilježe 142.627 noćenja, što je porast od 18 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Jednako tako u istom razdoblju ostvaren je porast od 16 posto u broju dolazaka gostiju u Slavoniju i Baranju. Najveće iznenađenje jest da je tijekom srpnja ostvaren najveći broj noćenja do sada u 2023. godini te da su prvi put strani gosti brojniji od domaćih, njih je u srpnju bilo 60 posto, a domaćih 40 posto. Tako su uz domaće goste u Slavoniji i Baranji najviše uživali gosti iz Njemačke, Mađarske, Poljske, Austrije, Srbije te Bosne i Hercegovine.

– Ova godina premašuje rezultate iz 2022. koja je do sada bila rekordna godina. Iznenađujući su rezultati za srpanj, koji inače na kontinentu nije bilo atraktivan gostima zbog visokih temperatura, ali čini se da potencijale kontinentalne destinacije gosti sve više prepoznaju i sve više traže atraktivne sadržaje kojima mogu ispuniti vrijeme umjesto sunca i mora – istaknula je Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.

Na kontinentu su proljeće i jesen uvijek atraktivni posjetiteljima zbog niza događanja, a već kolovoz u Slavoniji i Baranji nudi niz sadržaja. Ovih dana završava 50. Kolonija kipara naivaca u Ernestinovu, a uskoro slijedi 12. Šokačka alka te najveći kontinentalni međunarodni obiteljski festival Zemlja bez granica koji se održava od 2. kolovoza do 1. rujna 2023. u Valpovu, Belom Manastiru i Đakovu.

Olimpijada starih športova
Osječko ljeto kulture traje cijeli kolovoz, a događaj Pile+trganci koji slavi gastronomsku tradiciju Baranje održat će se 5. kolovoza. Novo izdanje Slama land arta održava se od 12. do 13. kolovoza, zatim slijede veselo Gumiranje na Dravi u Osijeku, Greenroom festival u Valpovu i Olimpijada starih športova u Brođancima koja se održava krajem kolovoza.

Ambulanta u Jabukovcu ima više od 400 pacijenata, a obnova ove ambulante puno će značiti tamošnjem stanovništvu Poboljšanje zdravstvenog standarda na Banovini Otvorena obnovljena ambulanta u Jabukovcu Obavljena je većina radova u školama u Goričanu, Palinovcu i Sivici te rekonstrukcija prostora u OŠ Gornji Mihaljevec Radovi u međimurskim školama - podiže kvaliteta obrazovanja Saniraju se i obnavljaju škole oštećene u potresu Naši sustavi navodnjavanja, na kojima iz godine u godinu imamo sve više korisnika, za koje smo u stopostotnom iznosu dobili europska sredstva, već pridonose većim prinosima naših poljoprivrednika Sigurnost i uvjeti za bavljenje poljoprivredom Oko 3000 hektara se navodnjava. To ostaje budućim naraštajima