Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Regionalni centar kompetentnosti objedinjuje tri lokacije, srednje škole u Velikoj Gorici, Samoboru i Dugom Selu

Regionalni centar kompetentnosti vrijedan 113 milijuna kuna

Foto: Zagrebačka županija
Ovaj Regionalni centar jedinstven je u Hrvatskoj jer će ga koristiti učenici svih strukovnih škola s područja Zagrebačke županije, a bit će opremljeni svim strojevima za učeničku praksu po najvišim europskim standardima

U sklopu europskog projekta “Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.02” ukupne vrijednosti 113 milijuna kuna u Pučkom otvorenom učilištu u Velikoj Gorici održana je konferencija. Regionalni centar objedinjuje tri lokacije, uz velikogoričku, gdje će biti sagrađen Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i 3D tehnologije, tu su još Centar za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije u Srednjoj strukovnoj školi u Samoboru, te Centar izvrsnosti za robotiku u Srednjoj školi Dugo Selo.

Jedinstven u Hrvatskoj

Ovaj Regionalni centar jedinstven je u Hrvatskoj jer će ga koristiti učenici svih strukovnih škola s područja Zagrebačke županije. Nakon što se sagrade, centri će biti opremljeni svim potrebnim strojevima koji će učenicima omogućiti praksu po najvišim europskim standardima. Ovaj projekt, za koji je Zagrebačka županija iz fondova EU dobila 80 milijuna kuna, a gotovo 34 milijuna kuna osigurala u svome proračunu, ima dalekosežne prednosti za strukovno obrazovanje, kako za učenike tako i za nastavnike i poduzetnike.

Uoči konferencije, zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović obišao je u srpnju otvoreno gradilište Regionalnog centra kompetentnosti kod Srednje strukovne škole Velika Gorica.

– Bez obzira na to što je porasla cijena radova, ni u jednom trenutku nismo dvojili te smo osigurali dodatnih 13 milijuna kuna jer 
smo svjesni koliko je ovaj projekt važan, kako za obrazovni sustav, tako i za gospodarstvo Zagrebačke županije. U našim centrima u Velikoj Gorici, Dugom Selu i Samoboru učenici će stjecati znanja i vještine koje su konkurentne na tržištu rada – izjavio je Tomljenović podsjetivši na brojne tvrtke koje posluju na području Zagrebačke županije, poput Rimac automobila te FACC-a, tvornice aviodijelova u Jakovlju u kojoj se proizvode dijelovi za zrakoplove, koje traže zaposlenike spremne za rad u novim tehnologijama.

Konkurentni na tržištu

– Planirani završetak radova je kraj prosinca 2023., a vrata bi Centar trebao otvoriti u prvim danima siječnja 2024. – rekao je 
Miroslav Antolčić, ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica, istaknuvši da se trenutačno sve odvija prema planu i predviđenim rokovima.

Pojasnio je kako će se u prizemlju u velikogoričkom centru nalaziti najmoderniji CNC strojevi, tokarilice, erozimati, mjerna oprema, toplinska obrada, a na gornjem katu bit će sofisticirana aditivna tehnologija, 3D printeri, mjeriteljstvo, pneumatika i senzorika obnovljivih izvora energije.

– Učenici će učiti uz praktičnu nastavu, vježbe, a učeći uz rad imat će podlogu pa će nakon završetka školovanja biti konkurentni na tržištu rada. Dobili smo jedinstvenu priliku koju generacije prije nas nisu imale, a to je da napravimo iskorak za bolje sutra – istaknuo je ravnatelj Antolčić.

– Upravo u Velikoj Gorici bit će novi centar koji je najbolji mogući odgovor na vrijeme u kojem se nalazimo, vrijeme kada ljudi traže i prekvalifikacije i kada su deficitarna zanimanja sve traženija – izjavio je gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.