Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Vrijedna donacija Zagrebačke županije

Samoborski HGSS bogatiji za opremu za spašavanje vrijednu 43.000 kuna

Foto: Zagrebačka županija
Riječ je o opremi koja se koristi u svakodnevnom radu i za školovanje, a koju su do sada članovi često kupovali sami

Zaštitne kacige, viziri, rukavice, sigurnosne kočnice i GPS ogrlica za potražnog psa samo su dio opreme za spašavanje iz visina 
ukupne vrijednosti 43 tisuće kuna koju je Zagrebačka županija darovala Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja – Stanici Samobor. 
HGSS-ovce su tom prigodom u službenim prostorima u Samoboru posjetili župan Stjepan Kožić i predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović.

Intervencije udvostručene

Kožić je naglasio kako Zagrebačka županija niz godina njeguje partnerski odnos sa svojim “gorskim spasiocima”.

– Posebno mi je drago da smo uz financijska sredstva koja dodjeljujemo svake godine, sada napravili i dodatni iskorak u našoj suradnji nabavom prijeko potrebne opreme za spašavanje – rekao je Kožić, istaknuvši kako je u ovoj godini za cjelokupni sustav civilne zaštite i vatrogasce Zagrebačka županija osigurala više od sedam milijuna kuna što je prema izdvajanjima svrstava u sam vrh u Hrvatskoj.

Pročelnik Stanice Samobor Nikola Tot pojasnio je kako se radi o opremi koja se koristi u svakodnevnom radu i za školovanje, a koju su do sada članovi često kupovali sami.

– Za vrijeme pandemije sve više ljudi odlučilo se češće boraviti u prirodi, što mi svakako pozdravljamo, ali isto tako naš se broj intervencija u tom vremenu udvostručio. S druge strane, zbog iskustva s potresima, HGSS je dobio velik broj prijava za članstvo 
što je znatno povećalo broj vježbi i edukacija, a zahvaljujući ovoj donaciji moći ćemo kvalitetno opremiti i obučiti naše članove – 
rekao je Tot dodavši da su njihovi članovi u zadnje vrijeme sve više i po zaprešićkom i jastrebarskom  terenu što upućuje na jasnu potrebu za formiranje novih stanica HGSS-a na području tih dvaju gradova.

Oprema je od velike pomoći

Primopredaji opreme nazočila je i gradonačelnica Samobora Petra Škrobot koja je zahvalila Zagrebačkoj županiji na donaciji, a pripadnicima HGSS-a na svemu što rade, dodavši da će i Grad Samobor nastaviti pomagati rad HGSS-a u Samoboru.

– HGSS Samobor od danas  je bogatiji za novu opremu za spašavanje. Sigurna sam da će  nova oprema biti od velike pomoći i naravno iznimno cijenim humani rad svih djelatnika, koji nije nimalo lak s obzirom na prostranost terena koji obuhvaćaju u svojim intervencijama – napisala je gradonačelnica Škrobot na svojoj službenoj Facebook  stranici.

Inače, HGSS – Stanica Samobor osnovana je 1. veljače 1956. godine što ju čini prvom i ujedno najstarijom stanicom prema 
teritorijalnom načelu. Danas HGSS – Stanica Samobor djeluje na području četiri grada (Jastrebarsko, Samobor, Sveta Nedelja i 
Zaprešić) i devet općina (Brdovec, Dubravica, Klinča Sela, Krašić, Luka, Marija Gorica, Pušća, Stupnik i Žumberak).