Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Grad Samobor povećao subvencije za smještaj djece u privatnim vrtićima

Sufinanciranje boravka u vrtićima uvećano za 200 kuna

Foto: Samobor
Povećana je u ovoj godini i naknada za novorođenčad. Za prvo dijete, naknada je sad 3000 kuna, za drugo 4000, a za treće i svako sljedeće dijete iznosi 11.000 kuna. Naknade se odnose i na posvojenu djecu

S 1000 na 1200 kuna, odnosno za 200 kuna Grad  je povećao subvencije za smještaj djece u privatnim vrtićima na području Samobora. 

Kroz nedavno provedenu analizu izdvajanja za dječje vrtiće kojima  su osnivači fizičke i pravne osobe te vjerska zajednica, a koji posluju na području Samobora, vidljivo je da se iznos sufinanciranja nije povećao od 2013. godine. Unatoč tome što su se troškovi života i režijski troškovi mijenjali, odnosno rasli. Zato ovom odlukom, kazali su iz Grada, nastoji se ublažiti rast troškova brige o djeci u privatnim vrtićima.

– Kvalitetan, raznolik i dostupan sustav brige o djeci rane i predškolske dobi od iznimne je važnosti za razvoj svakog djeteta, ali i neophodna usluga za zaposlene roditelje. Grad Samobor, u okviru trenutnih proračunskih mogućnosti, odlučio je povećati 
sufinanciranje po djetetu za pohađanje redovitog i cjelodnevnog  programa u privatnim vrtićima, a u narednom proračunskom razdoblju planira se daljnje, sukcesivno povećanje subvencija. Na području grada djeluje ukupno šest privatnih vrtića koje pohađa 385 djece s područja Samobora – poručili su iz Grada.

Povećana je u ovoj godini usto i naknada za novorođenčad. Za prvo dijete, naime, naknada je s 1500 porasla na 3000 kuna, za 
drugo umjesto 3000 iznosi 4000 kuna, a za treće i svako sljedeće dijete umjesto 10.000 naknada iznosi 11.000 kuna. Naknade se odnose i na posvojenu djecu.

Pogodnost za roditelje koji su se doselili u Samobor, stoji na stranicama Grada, je i to što više ne moraju biti pet godina prijavljeni u gradu, već tri, kako bi ostvarili pravo na naknadu.