Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Turopoljska podgutnica predstavila Zagrebačku županiju na Svjetskoj izložbi EXPO

Suveniri Zagrebačke županije prepoznati su čak i u Dubaiju

Foto: Zagrebačka županija
Gastrovodič Gault&Millau Croatia objavio je specijalno izdanje vodiča za Zagreb i okolicu za 2022. godinu. U vodič je uvršteno 100 restorana, bistroa, konoba, zalogajnica, POP lokala i slastičarnica iz Zagreba i Zagrebačke županije

Posebna je čast izložiti svoj nacionalni i regionalni ponos na jednoj svjetskoj izložbi. A upravo je turopoljska podgutnica, simbol 
i suvenir s područja Zagrebačke županije izložen na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai u sklopu nastupa Republike Hrvatske.

Prepoznatljiv suvenir

Naime, crveni rubac ili ukrašenu vrpcu turopoljske su djevojke vezivale mladićima pod vratom (gutom) prije odlaska u vojnu službu – odakle i naziv podgutnica. Ona se, s obzirom na povijesnu predaju o načinu nastanka, smatra i pretečom kravate.

Što se tiče izložbe, ona se održava od 1. listopada 2021. do 31. ožujka 2022. godine. Ondje se predstavljaju organizacije, poduzeća i obrazovne institucije iz 191 države te se očekuje da će izložbu pod motom “Spajanje umova, stvaranje budućnosti” obići više od 25 milijuna posjetitelja iz cijelog svijeta.

– Predstavljanjem turopoljske podgutnice na Svjetskoj izložbi EXPO 2020. u Dubaiju željeli smo prezentirati tradiciju naše destinacije te dodatno ojačati brend sad već prepoznatljivog suvenira ne samo Turopolja nego i Zagrebačke županije… Naše, a svjetsko – izjavila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Pogutnica je u prosincu prošle godine predstavljena i kao suvenir, i to u obliku narukvice. Izradila ju je hrvatska tvrtka Borboleta, poznata po brojnim suradnjama koje promiču hrvatsku tradiciju u svijetu.

– Hrvatsko podrijetlo kravate danas je poznato u cijelom svijetu. Ono što želimo u Velikoj Gorici i Turopolju je na prepoznatljiv način svim našim posjetiteljima predstaviti poveznicu turopoljske podgutnice i kravate kako  kroz različite manifestacije tako  i simboličnim obilježjima postavljenima na ulazima u Veliku Goricu – izrazio je zadovoljstvo projektom gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Zagrebačka se županija u svijetu ne predstavlja samo suvenirima, već i svojom gastronomskom ponudom, po kojoj je i poznata 
među turistima. Gault&Millau Croatia objavio je tako specijalno izdanje vodiča za Zagreb i okolicu za 2022. godinu. U vodič je 
uvršteno 100 restorana, bistroa, konoba, zalogajnica, POP lokala i slastičarnica iz grada Zagreba te Zagrebačke županije.

Županija u gastro vodiču

– Raduje me da je na inicijativu Turističke zajednice grada Zagreba svjetlo dana ugledao ovaj cijenjeni svjetski gastrovodič s tradicijom dugom gotovo 60 godina. Gastronomska scena Zagreba nikada nije bila bogatija, stoga sa zadovoljstvom preporučujem vodič Gault&Millau posvećen Zagrebu kao putokaz prema onim zagrebačkim ugostiteljima kod kojih se često traži i stol više – rekla je direktorica Turističke zajednice Zagreb Martina Bienenfeld.

A isto je ustvrdila i Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

– Hrana i kultura duboko su usađene u nacionalni identitet Zagrebačke županije. Dobro se kuha. Čak i najjednostavnija jela ukusna su i fina jer su pripremljena od autentičnih namirnica s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Lokalnu namirnicu prati jedinstvena priča na putu od polja do stola. Turistička zajednica Zagrebačke županije prvi put sudjeluje u izradi svjetskog gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia te sam izuzetno ponosna i sretna što smo  predstavili djelić naše autentične gastronomske scene – kazala je Ivana Alilović.