Izbornik
Naslovnica Županije
Druga radionica vezana uz projekt

"Topusko pametni termalni grad – Top Thermal City"

PROJEKTOM će se proširiti toplovodna mreža i osigurati mogućnost priključivanja kućanstava na geotermalnu mrežu
Foto: Sisačko-moslavačka županija

Održana je radionica vezana uz projekt "Topusko pametni termalni grad – Top Thermal City", čiji je nositelj Lječilište Topusko, a projektni partneri društvo TOP-TERME d. o. o. te tvrtka EFLA s Islanda.

– Često se govori o grijanju na geotermalnu vodu, a u Republici Hrvatskoj u tijeku je istraživanje u gradovima i općinama o mogućnosti iskorištavanja toga resursa. Međutim, Topusko je poznato po svojim izvorima geotermalne vode, a ovim projektom proširit ćemo toplovodnu mrežu te osigurati mogućnost da svako kućanstvo ima priključak na geotermalnu mrežu – izjavio je tom prilikom župan Ivan Celjak.

Cilj projekta je izrada tehničke dokumentacije za obnovu i proširenje toplovodne mreže, za korištenje geotermalne vode u energetske svrhe i obnovu bušotina s ciljem povećanja broja korisnika usluga daljinskog grijanja te veću energetsku iskorištenost geotermalne vode kao obnovljivog izvora energije.

Projekt je financiran od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskoga gospodarskog prostora (EGP) 2014. – 2021. u iznosu od 604.000 eura, uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 421.485,80 eura bespovratnih sredstava u okviru programa "Energija i klimatske promjene".

Na radionici se govorilo o važnosti geotermalne energije za lokalnu i regionalnu zajednicu, potencijalima i zakonodavstvu, a ravnatelj Lječilišta Topusko Domagoj Mosler podijelio je iskustva u korištenju geotermalne vode u gradu Topuskom.

Riječ je o odluci u okviru vrijedne i provedbeno zahtjevne reformske aktivnosti "Unaprjeđenje sustava za restrukturiranje poljoprivrednog zemljišta i komasaciju" iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, rekla je ministrica Vučković Reorganizacija parcela Komasacija počinje u Novskoj – okrupnit će se 896 hektara zemlje Nagradu za životno djelo zaslužio je posmrtno Zvonimir Tomac, a u njegovo ime, kao i u ime svoje obitelji i svih nagrađenih, obratio se sin Tomislav Svečanu sjednicu Gradskog vijeća Jastrebarskog obilježila tema radova "Moramo samo vjerovati jedni u druge i uspjesi neće izostati!" Sajam je tijekom godina postao velika manifestacija 10. Božićni sajam u Čepinu Od gastronomije i OPG-ova do poklona za najmlađe