Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Uspješan koncept

U 10 dana Špancirfesta u Varaždinu 280.000 gostiju

Špancirfest
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Turista je u Varaždinu u vrijeme festivala bilo 17 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, a noćenja je bilo čak 55 posto više

Poznati su rezultati ovogodišnjeg, jubilarnog 20. Špancirfesta u Varaždinu. U gradskoj Turističkoj zajednici kažu da je u deset dana trajanja festivala Varaždin posjetilo oko 280.000 ljudi.

Josipa Lisac pjevat će na Špancirfestu Varaždin Špancirfest među 20 najboljih festivala u Europi

Prema podacima iz sustava eVisitor, informacijskog sustava za prijavu i odjavu turista, tijekom trajanja festivala, broj dolazaka turista u Varaždin povećan je 17 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je broj noćenja povećan čak 55 posto.

– Potvrda je to uspješnog programskog koncepta Špancirfesta koji je, u skladu sa strateškim odrednicama razvoja turizma u Varaždinu, rađen s namjerom da gosti dolaze u održivom broju, s obzirom na prostorne i smještajne kapacitete, ali da ostanu dulje – ističu u TZ-u. U Varaždinu su boravili turisti iz čak 44 zemlje svijeta, a najviše ih je bilo iz Austrije, Njemačke, BiH, Poljske i Slovenije. Porast je zabilježen i u ukupnom turističkom prometu u trgovini i ugostiteljstvu. Prema podacima Porezne uprave Varaždin, ukupan promet u ugostiteljstvu i trgovini u tih je deset dana iznosio 37,3 milijuna kuna, što je za 4,7 posto više nego lani. Špancirfest je ove godine imao 108 izlagača, održano je gotovo 500 programa, a nastupilo je oko tisuću umjetnika.

Kante za razvrstavanje otpada u Varaždinu Zaštita okoliša Za čak 30 posto smanjena količina miješanog otpada